időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

A Dunába esett egy helikopter – egy ember meghalt + Videó

MNO
2009.02.10. 10:45

<p>Egy ember meghalt, ketten megsérültek, amikor a Dunába zuhant egy helikopter kedd délelőtt Budapesten, az épülő csepeli szennyvíztisztítónál – közölte Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. A pilótát és az egyik utast, egy fotóst a helyszínen dolgozó munkások mentették ki.</p>


A csepeli szennyvíztisztító építtetését végző cég egyik vezetője vesztette életét a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivőjének információi szerint a kedd délelőtti budapesti helikopterbalesetben. Molnár Péter közölte, hogy a pilótát és az egyik utast, egy fotóst a helyszínen dolgozó munkások mentették ki. A szóvivő elmondta: elsődleges információik szerint a helikopterrel azért szálltak fel, hogy fotózzák az építési munkálatokat.

A rotor az acélzsaluzathoz csapódott

A munkások azt látták, hogy kihagy a jármű rotorja és a Dunában lévő acélzsaluzathoz csapódik. Hozzátette: a munkások egy lánc segítségével egy daruhoz erősítették a süllyedő helikoptert és kimentették a pilótát, valamint a fotóst. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, hogy a balesetben ketten sérültek meg, ők saját felelősségükre kórházba sem mentek.

Egy halott, két sérült

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese korábban elmondta: a helikopterben hárman ültek, a balesetben egy ember meghalt, ketten megsérültek. A távirati iroda helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a helikopter fele a vízben van, a farokrésze pedig a víz felett.

A Hír Televízió helyszínen tartózkodó tudósítója korábban szólt arról: a helikopter a szennyvíztisztítóról készített filmet, amikor egy manőver közben a gép farka egy daruhoz csapódott. A sajtót jelenleg nem engedik a baleset közelébe.

A helyszínen vannak búvárok, mentők, és egy mentőhelikopter is leszállt a parton, folyik a mentés. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Hujber Éva korábban elmondta: a rendőrséghez 10 óra 30 perckor érkezett a bejelentés arról, hogy a Dunába esett egy helikopter a Csepel-szigetnél, az épülő szennyvíztisztítónál.

Robinson-44 típusú a lezuhant helikopter

Robinson-44 típusú az a helikopter, amely kedd délelőtt a Dunába zuhant az épülő csepeli szennyvíztisztítónál – tudta meg a távirati iroda helyszínen tartózkodó tudósítója. Az interneten megtalálható információk szerint a Robinson helikopter nevét tervezőjéről, Frank Robinsonról kapta. A négyszemélyes R44-es tervezése ugyan 1985-ben elkezdődött, első prototípusa mégis csupán 1990 márciusában szállhatott fel. Az R44-es őse az 1975 óta repülő, kétszemélyes R22-es, amelyből már több mint 4.000 darabot adtak el.

Az új típust Frank Robinson a kétüléses, könnyű forgószárnyúak és a méregdrága, többfeladatú, gázturbinás helikopterek közötti hiány kitöltésére szánta. A gép a Raven (Holló) nevet kapta és a nagyközönségnek az 1991 januárjában megrendezett „Heli-Expo” kiállításon mutatták be Anaheimben. Az első szerződéseket 1992-ben kötötték és a következő évben 31 darab R44-est értékesítettek. A világsikert aratott, könnyű kategóriájú helikopter jelenleg gyártott, második fő változata, a Raven II-es erősebb hajtóművel készül. Ezt négy alváltozatban gyártják. A csúszótalpas rendőrségi, kiképző és kamerával felszelt verziókon kívül gyártják még a Clipper nevű, úszótalpas változatot is. A gépből több mint 3.000 darabot gyártottak. A helikopternek két lapátja van, átmérőjük 10,06 méter. Hajtóműve hathengeres, vízszintes boxer motor, amely közvetlen hajtású, léghűtéses.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.