időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A hétköznapok túlélése a cél, nem jut idő az egészségre

Deczky Noémi
2009.05.23. 04:00

Az emberek túlhajszoltak, önmagukkal foglalkoznak a legkevesebbet, így nem jut idejük arra, hogy egészségesen éljenek. Természetesen ebben a táplálkozás is nagy szerepet játszik. Az egészséges táplálkozás hiánya hosszabb idő után komoly, elhízásból eredő megbetegedésekhez vezethet – osztotta meg tapasztalatait az MNO-val Ignácz Krisztina dietetikus.

A táplálkozási tanácsadó szerint sokan kétségbeesetten keresik a jobb életet, és szenvedélybetegségekbe menekülnek sikertelenségük esetén, mint például az alkohol-, vagy a drogfüggők. Megint másoknál pedig az evés válik szenvedéllyé. Vannak, akiknél a kellő felvilágosítás hiánya játszik szerepet az egészségtelen életmód kialakulásában – ismertette a példákat Ignácz Krisztina.

Az egészségünk rovására takarékoskodunk

Közvélemény-kutatások szerint a gazdasági válság miatt a legtöbben az egészségük rovására takarékoskodnak, ami a lakosság egészségi állapotának romlásához fog vezetni. Mégis, mit tehet az, aki amellett, hogy takarékoskodni akar, fontosnak találja a kiegyensúlyozott táplálkozást is? Ugyan az anyagiak is szerepet játszanak abban, hogy mit veszünk magukhoz nap mint nap, mégis fontos, hogy ne úgy válogassunk a boltban, hogy az élvezeti cikkek legyenek az elsődlegesek. A legegyszerűbb például, ha a szezonnak megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk – sorolta a lehetőségeket a dietetikus. Célszerű ezen kívül az üzletek között is válogatni, hiszen nagyon különböző árréssel dolgoznak a boltok – tette hozzá.

Sok embernél a puszta cél a mindennapok túlélése, közel sem az egészséges táplálkozás – mondta el Ignácz Krisztina azzal kapcsolatban, hogy miért olyan magas ma Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Ismert, hogy nemcsak Európához képest élünk rosszabb életminőségben és kevesebb ideig, annál és ahogyan a „papírforma” szerint élhetnénk, hanem magunkhoz képest is. Rossz megbetegedési és halálozási rekordjainkban nagy szerepet játszik maga a társadalom is. „Fordultak hozzám olyan panasszal, hogy nem nézik jó szemmel a munkahelyen, ha egy dolgozó étkezik, például reggelizik. Az egész napi nemétkezés, majd munkaidő utáni nagy étkezések miatt is kialakuló helytelen táplálkozás és ennek berögződése is hozzájárul a táplálkozással összefüggő megbetegedések kialakulásához” – mondta el a dietetikus.

Minden ötödik gyerek elhízott

Persze a gyerekeket is jelentősen érinti az egészséges táplálkozás hiánya. Kutatók szerint ma minden ötödik gyerek elhízott hazánkban. Ebben szerepet játszik az is, hogy nem jut ideje a szülőknek a velük való törődésre, kimaradnak például a közös étkezések, ami hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek nem érzi a törődést és kórossá válik nála az evés. Az is gyakori, hogy elengedi a szülő a gyereket reggeli nélkül – magyarázta a gyakori jelenség okait a táplálkozási tanácsadó.

Pedig a megoldás mindenkinek a kezében van, persze kinek-kinek lehetőségeihez mérten. Egy-egy közös étkezés, mozgás a gyerekekkel, vagy akár egyedül is hozzájárulhat a testi, lelki és szellemi értelemben vett egészséghez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.