időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Halottak ezrei az összedőlt épületek alatt + Képek + Videó

MNO
2010.01.14. 16:08

Péntek hajnalban, a tervezettnél egy nappal később indul Budapestről Haitira a református szeretetszolgálat mentőcsapata. Helyi idő szerint délután 2 órakor érkeznek a szigetország fővárosába, Port-au-Prince-be Frankfurtból a Dominikai Köztársaságon keresztül – közölte Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat nemzetközi munkacsoport-igazgatója az MTI-vel csütörtökön. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/688219"><strong>• Halottak, földönfutók ezrei Haitin, milliókat érinthet a földrengés + Képek</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/688198"><strong>• Összedőlt iskolák, templomok, házak, halottak a romok alatt + Képek</strong></a>

Mint Osgyán elmondta, a 13 fős mentőcsapatban a csoportvezetőn kívül 3 kutyás kutatómentő, 2 technikai munkatárs és 7 orvos van. A 7-es erősségű földrengés sújtotta területen, Port-au-Prince-ben gyakorlatilag korlátlanul fogadnak mentőcsoportokat. Az önkéntes adományozók által fenntartott mentőcsoport előreláthatólag 7-9 napig dolgozik Haitin.

Ők is bekapcsolódnak majd a túlélők felkutatásába, kiszabadításába és ellátásába. A küldöttség kötszert, gyógyszert, infúziót, emelő-, vágóeszközöket visz magával – tette hozzá. Az MTI szerdán arról számolt be, hogy a református mentőcsoport az Egyesült Államokon keresztül szeretett volna elindulni, ám az amerikai hatóságok az adott helyzetben korlátozták Haiti felé a repülőgép-forgalmat és csak néhány gépet engedtek felszállni. Ezért kellett alternatív útvonalat keresni a németországi Frankfurton keresztül.


Képek: Reuters


A keddi, haiti földrengés halálos áldozatainak száma „jelentősen meghaladhatja a százezret” – közölte szerdán Jean-Max Bellerive, a szigetország miniszterelnöke a Sky News hírcsatornának nyilatkozva. Haiti fővárosa, Port-au-Prince romokban hever. Ezrek vannak még az összedőlt épületek alatt. Az országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók segítenek a helyi lakosoknak az áldozatok felkutatásában. A fővárosban káosz uralkodik, távközlési kapcsolat híján a helyi hatóságok nem képesek megszervezni a mentési munkálatokat. Nincs élelmiszer, ivóvíz és orvosság. Semmit sem tudni Haiti más földrengés sújtotta vidéki városairól. Az ENSZ becslése szerint a földrengés által érintett térségben csaknem 3,3 millió ember él.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.