Puhák a svájciak?

A Der Spiegelben megjelent elemzés szerint a svájciak túlzott konszenzuskeresése okozza, hogy saját országukban is háttérbe szorulnak. A Die Welt beszámol az atomerőművek élettartamának meghosszabbításáról és a megújuló energiáról szóló, a a koalíción belül is zajló vitáról.

2010. 02. 10. 8:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (Spiegel.de)

A baloldali hamburgi hírmagazin A mazochizmus alapvető joga című cikkében elemzi annak okát, miért idegesítik a németek a svájciakat. Svájc lakossága közeledik a mágikus nyolcmillióhoz. 1,68 milliónyi ember, a lakosság több mint ötöde külföldi. Tavaly 77 ezerrel többen érkeztek Svájcba, mint ahányan kivándoroltak. Már most 170 000 munkanélküli él az országban, számuk emelkedik. A gazdaság majdnem két százalékkal zsugorodott 2009-ben. Viszont több mint 40 000 jól fizetett német ingázik a határon, például Ottmar Hitzfeld, a svájci labdarúgó-válogatott kapitánya. De az uniós mozgásszabadságot biztosító megállapodás óta már nemcsak a határ menti ingázók, hanem a betelepülő németek is felfedezték maguknak az alpesi államot.

Zürichben a negyedmilliós svájci német közösség tizede él, az is világos, hogy munka után valahol enniük, bevásárolniuk és szórakozniuk kell. A populista Svájci Néppárt legutóbb azzal vádolta a svájci egyetemeken oktató németeket, hogy befolyásuk növelése érdekében egymást segítik. Közben a németek Zürichben továbbra is nagyvonalú előlegekkel fogják kiütni a lakáskereső „bennszülötteket”. A svájciak számára enyhén arrogánsnak tűnő fellépésükkel ők fogják a jól fizető munkahelyeket is megszerezni. A helvétek most egy olyan konszenzuskultúra áldozatai, ahol mindent apró egyéni véleményt simára csiszolnak, és a tiszteletet összetévesztik a lapítással.

Die Welt (Welt.de)

A konzervatív német napilap A kancellár szavai sem segítenek Röttgenen című cikkében foglalkozik a környezetvédelmi miniszter nyilatkozata kapcsán kirobbant vitával. Angela Merkel (CDU) kancellár támogatása ellenére egyre élesebben bírálják Norbert Röttgen (CDU) környezetvédelmi minisztert a javaslatáért, melyben az atomenergia háttérbe szorítását ajánlotta. Az SPD szerint a miniszter egy „zöld ruhába öltöztetett atomlobbista”, a zöldek pedig következetlenséggel vádolják. Röttgen azzal védte magát, hogy lényegében a koalíciós álláspontot ismertette. A környezetvédelmi miniszter kijelentette, ő csak arra utalt, hogy az atomerőműveket 40 éves élettartamra tervezték. A döntő kérdés szerinte az atomenergia pótlása megújuló energiával.

Werner Schnappauf, a Német Ipari Szövetség ügyvezetője bírálta Röttgent, mert a megújuló energiaforrások még megbízhatatlanok, alkalmatlanok arra, hogy helyettesítsék az atomenergiát. Hans-Peter Friedrich (CSU) szerint a környezetvédelmi miniszter nem vette figyelembe, hogy az atomenergiával jelentős mennyiségű környezetkárosító szén-dioxid is megtakarítható. A megújuló energiaforrásoknak sokkal inkább azt a célt kell szolgálniuk, hogy csökkentsék az energiaimportot és a fosszilis energiahordozók, mint a szén és az olaj környezetkárosító hatását. Cél a nagyobb függetlenség az olajsejkektől és az orosz gáztól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.