időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Fellegi: 50 százalékra kell emelni a kkv-k részesedését + Képriport

MNO
2010.06.17. 11:03

A jelenlegi 10 százalékról jelentősen – akár 40-50 százalékra – fel kell emelni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) részesedését az uniós forrásokból – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub által rendezett konferencián csütörtökön. <br /><br /><strong><a href="/portal/719595" target="_blank">• Törvénnyel segítené elő a Fidesz a kkv-k fejlődését</a></strong>

Az uniós forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és a források átcsoportosítása. A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell – hangsúlyozta.

Megemlítette a közbeszerzési szabályok egyszerűsítését és a rendszer egy az EU-s szabályoknak is megfelelő, a nemzeti patriotizmust erősítő átalakítását. Ennek érdekében a tárca már a nyáron módosításokat kezdeményez – közölte a miniszter.

A tárcánál mintegy 700 tételből álló projektlistát vizsgálnak át, hogy kiszűrjék a „nemkívánatos” gazdasági célokra irányulókat és ezeket lehetőség szerint visszavonják. Fellegi Tamás kijelentette: jelenleg 1200-1300 milliárd forintra tehető a még szabad uniós forrás, ez sokkal kevesebb, mint amire számítottak.

Matolcsy: a kormány feladata a zuhanás megakadályozása

Hamis illúziónak nevezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt a feltételezést, hogy a „magyar beteg már gyógyul”. Ezzel szemben, fejtette ki, az igazság az, hogy az ország valamennyi makromutatója romlik, a gazdaság az idén stagflációs állapotba kerül, ezért az új kormány első feladata, hogy Magyarország további zuhanását megakadályozza. Matolcsy rámutatott: a gazdaság még lefelé megy, a pénzügyi stabilizációval éppen sikerül elkerülni egy nagyobb bajt: a bankadó és a költségvetési megtakarítások révén lehet az államháztartás hiányát 5 százalék körüli mértékről 3,8 százalékra leszorítani.

Hozzátette: 2010 második fele a pénzügyi és gazdasági stabilizáció, az infláció megfékezésének időszaka. Megerősítette: a 200 milliárd forintos bankadóban a kormány részéről semmilyen engedményt nem tud adni.

Három év múlva újra éllovas lehet Magyarország

Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a kétéves reformidőszakot – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Kifejtette: a következő két év a strukturális átalakítások időszaka lesz, ennek részeként 2011–2012-ben Magyarországon a régió legegyszerűbb adórendszerét vezeti be a kormány. Elismerte, hogy a bankadó 200 milliárdos összege „brutális” nagyságú, de hangsúlyozta, hogy e nélkül nem lehet végrehajtani a pénzügyi stabilizációt.

Csökkenteni kell a bürokráciát

A bürokrácia jelentős csökkentését, tisztakezű közéletet és a vidéki életforma versenyképességének növelését ígérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető sürgette a naprakész állami földnyilvántartás létrehozását. A fiatal gazdákat támogató programmal tartaná vidéken, a helyi termelést pedig a bürokrácia csökkentésével ösztönözné. Elmondta: két héten belül elkészül az a rendelet, amellyel szigorítják az élelmiszerbiztonsági előírásokat, hogy az ország ne lehessen „élemiszerhulladék-lerakó”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.