Román politikusok egészségi állapotáról is gyűjtöttek adatokat

Magyarországhoz hasonlóan a Bukarestben szolgálatot teljesítő amerikai diplomatáktól is azt kérte a washingtoni külügyminisztérium a WikiLeaks szerint, hogy gyakorlatilag gyűjtsék be a lehető legtöbb információt a vezető, valamint „feltörekvő” román politikusokról, illetve azok közvetlen tanácsadóiról. Az oknyomozó portál által közzétett, ugyancsak 2009 júniusában készült diplomáciai jegyzéket Hillary Clinton ellenjegyezte, és azzal a megjegyzéssel kapott titkos besorolást, hogy ahhoz nem férhetnek hozzá nem amerikai állampolgárok.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/751714" target="_blank"><strong>• Menekül a szivárogtató: Amerikában „kivégezték” a WikiLeakst</strong></a>

2010. 12. 03. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sürgöny szerint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének munkatársai feladatul kapták, hogy szerezzenek adatokat a román politikusok egészségi és vagyoni állapotáról, bankszámláiról, személyiségéről, illetve esetleges gyenge pontjairól. Bukarest külpolitikája kapcsán Washingtont az érdekelte, hogy Románia milyen viszonyt ápol a szomszédos országokkal, milyen vitái vannak ezekkel az államokkal, mely országokkal rivalizál, milyen politikái, tervei vannak a szomszédos országokban élő román kisebbséggel kapcsolatban, milyen lépéseket tesz a demokrácia kelet-európai és balkáni megszilárdítása terén, mi a politikája a Moldova Köztársaság és Koszovó kapcsán, illetve hogyan viszonyul az amerikai rakétapajzs kérdéséhez.

A diplomáciában normális gyakorlatnak számít egy idegen állam kulcsfontosságú politikusainak, tevékenységüknek nyomon követése – nyilatkozta lapunknak Korodi Attila. A román képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta, nem volt még ideje alaposan áttanulmányozni a Romániára utaló dokumentumokat, ezekből azonban első látásra számára az derül ki, hogy az Egyesült Államok nagyhatalom. „Nem hinném, hogy ezek a nyilvánosságot kapott adatgyűjtések negatívan befolyásolnák Bukarest és Washington viszonyát” – válaszolta kérdésünkre az RMDSZ-es politikus, hozzátéve: szerinte a feltárt dokumentumok hozzásegítik ahhoz a román diplomáciát, hogy jobban megértsen bizonyos folyamatokat.

Egyébként külön részben foglalkozik a jegyzék Románia és Oroszország kapcsolataival, az amerikai diplomatákat arra utasítják, hogy szerezzenek információkat a román hírszerző szolgálatok vezetőinek esetleges sebezhetőségeiről, valamint arról, hogy Romániának melyek a gyenge pontjai az orosz befolyás tekintetében. Az EU viszonylatában az amerikai külügyminisztérium „bizonyítékokat és véleményeket” kér azzal kapcsolatban, hogy Románia egyre nagyobb mértékben támaszkodik Brüsszel támogatására, az Egyesült Államokkal való viszony kárára. Arról is bizonyítékokat kérnek, hogy Románia rosszul használja fel az uniós alapokból lehívható támogatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.