A német befektetők méltányolják a kabinet gazdasági lépéseit

Magyarországi érdekeltségű német vállalatok, bankok, továbbá magas rangú politikusok, parlamenti képviselők, valamint Magyarországgal foglalkozó német újságírók – szám szerint összesen mintegy százan – vettek részt azon a magyar uniós elnökséghez időzített pódiumbeszélgetésen, amelyet a Commerzbank a hét végén Berlinben szervezett. Magyar részről az eszmecserén Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Intézet vezérigazgatója volt jelen.

MNO
2011. 04. 16. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó kapcsán Cséfalvay úgy értékelte, hogy a német befektetők méltányolják a magyar reformtörekvéseket, és – szavai szerint ami még ennél is fontosabb – értik is ezeknek a törekvéseknek az irányát. Az államtitkár ennek kapcsán utalt arra, hogy a Széll Kálmán Tervben is megfogalmazódó magyar törekvések egyik legfontosabb eleme a munkaerő-piac, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása.

Ez emlékeztet a 2003 és 2005 között végrehajtott német reformintézkedésekre, amelyek – mint fogalmazott – szélesebbre nyitották a segélyekből, valamint a munkából való megélés közötti ollót, ezzel pedig erőteljesebb mértékben ösztönözték a foglalkoztatást. Az akkori német intézkedések egyébként nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Németország sikeresen vészelte át a válságot. Az államtitkár szerint a Széll Kálmán-tervben foglalt munkaerő-piaci intézkedések, a nyugdíjreform iránya is hasonló, és ezt a német résztvevők is felismerték.

Mi is követjük a paktum lépéseit

A tanácskozáson napirenden volt a versenyképességi paktumként indult úgynevezett euró-plusz paktum, és felvetődött, hogy Magyarország miért nem csatlakozott ahhoz. Cséfalvay a német jelenlévőket arról tájékoztatta, hogy Magyarország a paktum gyakorlatilag minden lényeges lépését megtette vagy megteszi, legyen szó a többi között az új alkotmányba is bekerülő adósságfékről, a termelékenység és a bérnövekedés összekapcsolásáról, a munkaerő-piaci nagyobb rugalmasságról, vagy a nyugdíjreformról, ennek keretében a korai nyugdíjazás felülvizsgálatáról. Mindez egyformán szerepel az euró-plusz programban és a Széll Kálmán-tervben is.

Egyetlen egy olyan pont van, ahol a magyar kormány más véleményen van, mint az euró plusz-program, ez pedig a közösségi társasági adóalap. A német reagálásokból az államtitkár ugyanakkor arra következtetett: méltányolják, hogy minden ország saját adórendszerének önállóságát fontosnak tartja. A program egyébként nevét onnan kapta, hogy az euróországok számára kötelező az ahhoz való csatlakozás, a plusz pedig arra utal, hogy ahhoz csatlakozhatnak olyan uniós tagországok is, amelyek nem tagjai az euróövezeteknek. Magyarország – mint azt az államtitkár utalt rá – a paktumban foglalt lépéseket megteszi, az egyetlen gondot a társasági adó jelenti.

Megszűntek a német félelmek

A találkozón napirenden szerepelt a munkaerő szabad áramlása, különös tekintettel arra, hogy május elsejétől Németország is teljes mértékben megszünteti a korábbi, az új uniós tagállamokat, köztük Magyarországot sújtó korlátozásokat. Az államtitkár ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a német munkaerő-piacon bizonyos szakmák terén nagy a munkaerő-hiány. A korábbi német félelmek megszűntek, ma már – mint értékelte – a németek is úgy érzik, hogy a hét évvel ezelőtti, a munkaerő hatalmas beáramlásától tartó aggodalmak alaptalanok voltak.

A berlini rendezvény résztvevői az államtitkár szerint értékelték a magyar elnökségnek azt a törekvését, amelynek célja az unión belüli gazdasági, pénzügyi stabilitás megteremtése, a belső piac erősítése és az innováció elősegítése. Mindezt támogatóan fogadták, beleértve az egységes európai szabadalmat is. Ez utóbbit – ami a magyar elnökég egyik legnagyobb sikere – a német jelenlévők is nagyon fontos lépésként minősítették.

A válságadó átmeneti jellegű

Az eszmecserén több kritikus kérdés is felvetődött, így a jegybank függetlenségével és a médiatörvénnyel kapcsolatos ügyek. Az államtitkár a kölcsönös tájékozódást és tájékoztatást ebből a szempontból is fontosnak nevezte. Napirenden volt a német vállalatokat is sújtó válságadó. Ennek kapcsán Cséfalvay úgy vélte, hogy annak bevezetését, a bevezetés gyorsaságát akkoriban a német partnerek nem értették.

Ebből a szempontból szerencsésnek nevezte, hogy a német üzleti, befektetői partnerek most méltányolják és értik is a reformtörekvések irányát, ezzel kapcsolatban pedig nem elsősorban a sarokszámokat, hanem alapvetően azt, hogy mindez miként segíti a gazdaság versenyképességének erősítését. Az államtitkár az MTI-nek ezzel magyarázta: a német vállalatok számára immár nyilvánvalóvá vált, hogy a válságadó átmeneti jellegű.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.