A parlament tönkreteszi a családokat

Elégedetlenek munkaidejükkel a brit parlamenti képviselők – írja a The Guardian. A Mumsnet nevű weboldal felmérése szerint a választott politikusok több mint 90 százaléka szerint a parlament nem eléggé családbarát. Benyújtotta lemondását a máltai amerikai nagykövet – tudósít a CNN. Douglas Kmiec azután kérte felfüggesztését, hogy egy belső vizsgálat meggyanúsította, többet törődik vallásos írásaival, mint hivatalos teendőivel.

2011. 04. 17. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Elégedetlenek munkaidejükkel a brit parlamenti képviselők – írja a The Guardian. A Mumsnet nevű weboldal felmérése szerint a választott politikusok több mint 90 százaléka szerint a parlament nem eléggé családbarát.

A családi weboldal 101 alsóházi képviselőt kérdezett meg, az ő válaszaik alapján igyekeztek megtudni, vajon mennyire egyeztethető össze a polgárok érdeke a politikuscsaládokéval. Nem nagyon – derült ki. A kutatásba bevontak több mint 90 százaléka nyilatkozott úgy, nehéz a parlamenti szereplés mellett családi életet is élni, míg harmaduk azt is bevallotta, a problémát olyan súlyosnak látja, hogy már mandátuma visszaadása is megfordult a fejében.

A viták gyakran éjszakába nyúlnak, ráadásul a szavazás során csupán a képviselők lehetnek a helyükön, senki más. Jenny Willot, liberális-demokrata politikus és édesanya egyszer kénytelen volt a „legközelebbi kollégának” nyújtani 18 hónapos gyermekét, hogy megfeleljen a szabályozásnak. „Nem láttam felnőni a gyermekeimet, és ezt életem végéig bánni fogom” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő veterán politikus. Egy frissen megválasztott kollégája pedig úgy fogalmazott, nem tudja, hogyan fogja végigvinni a négy évet anélkül, hogy családi kapcsolatai „ne menjenek tönkre”.

A legnehezebb azoknak, akik nem Londonból érkeznek, hiszen őket kötelezettségeik állandó ingázásra kényszerítik saját körzetük és Westminster között. „Óriási megtiszteltetés a brit parlamentben szolgálni, de az biztos, hogy ez a kétlaki élet igencsak megnehezíti a családi életünket – nyilatkozta John Woodcock, a Londontól mintegy 500 kilométerre fekvő Barrow and Furness képviselője. – De nem hiszem, hogy a fővárosiaknak könnyebb, a kései szavazások és megbeszélések nekik is problémát jelentenek.”

A fent említett panaszok nem új keletűek. A gyerekes képviselők helyzetének megkönnyítésére már speciális óvodát is létrehoztak Westminsterben, ez azonban, úgy tűnik, nem segített. A legtöbbeknek a későig elhúzódó vitákkal van problémájuk: a megkérdezettek több mint fele véget vetne ennek a gyakorlatnak. A képviselők elsöprő többsége ugyanakkor nem támogatja munkájuk felosztását, amit nemrégiben javasolt egy zöldpárti képviselő.

„Ha a politikusok azt szeretnék, hogy Nagy-Britannia családbarát országgá váljon, először is jó példával kellene utat mutatniuk – nyilatkozta Justine Roberts, a Mumsnet egyik alapítója a felmérésről. – A parlament jelen helyzetében nagyon távol áll ettől. Ha olyan törvénykezést szeretnénk, mely a családok érdekeit tartja szem előtt, nem ártana, ha a képviselőknek is megengednénk, hogy rendes családi életet éljenek.”

CNN (cnn.com)

Benyújtotta lemondását a máltai amerikai nagykövet – tudósít a CNN. Douglas Kmiec azután kérte felfüggesztését, hogy egy belső vizsgálat meggyanúsította, többet törődik vallásos írásaival, mint hivatalos teendőivel.

Kmiec, az amerikai katolikus jogi iskola egykori dékánja 2009-ben került a posztra, miután egy évvel azelőtt jelentős szerepet játszott Obama kampányában a vallásos szavazók megnyerésében. Úgy tűnik azonban, a kormányzatnak vagy legalábbis a külügyminisztérium főellenőrének mára kellemetlenné vált a férfi meggyőződése.

Kmiec „jelentős időt fordít amerikai és máltai publikációinak szerkesztésére”, melyeket abban a meggyőződésben ír, hogy „speciális mandátuma van” a vallásközi kapcsolatok előmozdítására – szól a jelentés. Ez az elképzelés ahhoz vezetett, hogy a nagykövet saját írásainak szerkesztésére, ellenőrzésére és kiadatására használja a követség erőforrásait elhanyagolva egyéb teendőit. „Általában napi több órát tölt az irodájában, ezt az időt azonban nem hivatalos dolgai előmozdítására, hanem vallásos projektjei gondozására fordítja” – áll a jelentésben.

A nagykövet szinte azonnal felajánlotta lemondását, melyről már az elnököt, a külügyminisztert és a máltai minisztériumokat is értesítette. Kmiec ugyanakkor nem kér bocsánatot: állítja, a jelentés „alaptalan pletykák” felhasználásával készült, melyek nem veszik figyelembe sem a nagykövetség „kitűnő” munkáját, sem publikáció pozitív hatását a kétoldalú kapcsolatokra. A volt dékán ugyanakkor elismeri, hírét a gyanúsítások megtépázták, ezért arra a következtetésre jutott, innentől fogva nem ő az ember, aki a legjobban képviselheti Amerikát Máltán. „Ugyanakkor leszögezem, ez a döntés nem kényszerből született – egyetlen dolog vezérelt: saját elveim” – nyilatkozta Kmiec.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.