Egyre szorosabb együttműködés Kassa és Borsod között

A történelmet és a kultúrát nem lehet elválasztani egymástól, ez nevezhető ugyanis a határokon átnyúló együttműködés modelljének Magyarország és Kelet-Szlovákia között – hangsúlyozta Szerencsés János, kassai magyar főkonzul azon a tudományos és szakmai konferencián, amelyet szombaton rendeztek Borsod megye, illetve Miskolc, valamint a kassai régió együttműködésének kiszélesítése céljából Kassán.

Tolcsvai L. László
2011. 04. 17. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudományos-szakmai konferenciát a kassai Safarik Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelemtudományi tanszéke szervezte. Az együttműködő intézmények közül említést érdemel Kassa és Miskolc önkormányzata, a két régió megyei fenntartású intézetei, köztük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Intézet szakmai szakszolgálata, a Közművelődési és Sportintézet, továbbá a Miskolci Egyetem a Földes Ferenc Gimnáziummal karöltve.

Szerencsés János beszédében kiemelte: a rendezvény célja a kassai és miskolci székhelyű szomszédos régiók együttműködési lehetőségeinek feltárása, beleértve az ott működő kulturális intézményeket, így iskolákat, múzeumokat, könyvtárakat, galériákat, levéltárakat, amelyek a történelem tanulmányozásával és a kultúra művelésével foglalkoznak. Ennek a munkának köszönhetően új és közvetlen kapcsolatok alakulhatnak ki a jövőbeni együttműködés elősegítése céljából mindkét térség szakmai elitje számára – tette hozzá a főkonzul.

A találkozó legfontosabb céljának tekintették a multikulturális területén kialakult helyzet elemzését és értékelését a különböző történelmi korszakokban. Ennek jegyében előadás hangzott el többek között Kassa történelmi jelentőségéről, a magyar–szlovák kultúrkör kapcsolatában tetten érhető nyelvi, irodalmi párhuzamokról, s nem kevésbé annyira a szlovákok részvételéről az 1848–49-es szabadságharcban. Robert Pollak, a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum igazgatója például hangsúlyozta, hogy immár széles körű kulturális, történelmi kapcsolatokat ápolnak a muzeológia területén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Herman Ottó Múzeummal, valamint Magyarország számos más múzeumával is.

Tóth Árpád, a Miskolci Egyetem adjunktusa az evangélikus népesség családi hálózata a Magyar Királyság északi vármegyéiben, különös tekintettel Pozsonyra címmel tartott előadást. Őt követte Gyulai Éva, a felsőfokú oktatási intézmény docense. Saját kutatásai alapján az 1600-as években élt kassai költő, Marussi András életútját mutatta be Poéta az adóhivatalban címmel. A Kassa–Miskolc regionális együttműködés részleteiről, a szlovák–magyar régióközi együttműködés helyzetéről és perspektíváiról ugyanakkor Tibor Ico egyetemi tanár adott tájékoztatást. Miként ismertette: a kapcsolat megerősítésének egyik sarokköve volt a Szent Erzsébet Kultúrkörhöz tartozó programok szervezése és lebonyolítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.