Fellépne a drága élelmiszerárak ellen az IMF

A világgazdaság előtt álló főbb kihívásokra – így a szárnyaló élelmiszer- és nyersanyagárakra, az inflációs kockázatok növekedésére, a globális növekedési egyensúlytalanságra és az ázsiai gazdaságok túlhevülésére –, valamint az ezekre adható válaszok elemzésére fókuszálnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank most zajló, tavaszi, washingtoni közgyűlésének résztvevői.

MNO
2011. 04. 17. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson elhangzott átfogó értékelések – ahogyan már korábban is – megállapították, hogy a világgazdaság fejlődését, a válságból való kilábalás időszakát továbbra is az egyensúlyhiány jellemzi: míg a fejlett államokban a korábbi ütemű növekedési pályára való visszatérés vontatottan halad, az élénkülési szakaszt némi késéssel követő munkaerő-piaci mutatók továbbra is gyengék, a felzárkózó térségek – elsősorban Ázsia és Latin-Amerika – éppen a túl erős növekedésből fakadó gazdasági túlhevüléssel szembesülnek.

Az elmúlt héten és a hét végén folyó megbeszéléseken elhangzott: az élelmiszerárak most 36 százalékkal állnak magasabban, mint egy évvel ezelőtt, emelkedésük tavaly június óta újabb 44 millióval növelte világszerte a szegénységi küszöb – napi 1,25 dollár – alatt élők számát.

Robert Zoellick a Világbank elnöke szerint a legfejlettebb országok G20 csoportja vezető szerepet játszhat a probléma enyhítésében. A Világbank emellett új magatartási kódex bevezetésén dolgozik az exporttilalmat elrendelő országok számára, és kívánatosnak tartja az élelmiszer-tartalékok mennyiségére és minőségére vonatkozó globális információáramlás javítását is. Az élelmiszer-egyensúly javításával kapcsolatban tett világbanki intézkedések között a mezőgazdasági termelés kiterjesztésének elősegítése, a termelésbe vonható területek nagyságának növelése szerepel a szegény fejlődő országokban. Erre a Világbank évi hétmilliárd dollárt költ közvetlenül.

Az ázsiai országok fejlődéséről a tanácskozáson megállapították, hogy ezeket a gazdaságokat jelenleg elsősorban a túlhevülés és az infláció további növekedése fenyegeti. Tavaly a régió egésze 8 százalék felett növekedett, és az idei évre is csak kevéssel 7 százalék alatti ütem várható. Az IMF a túlhevülés elleni harcban elsősorban a makrogazdasági szigorítást javasolja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.