Ideje túllépni a mappahajtogatáson, ők többre is képesek

A társadalmi felelősségvállalás mintapéldája is lehetne a Hotel Panda, ahol húsz megváltozott munkaképességű ember kap méltó álláslehetőséget. A vállalkozás egy komoly, sikeresen vett nemzetközi megméretésen is túl van. Az volt a célunk, hogy bebizonyítsuk, ezek az emberek is képesek értékteremtő munkára – mondta el az MNO-nak Kocsy Béla, a hotel igazgatója.

Lippai Roland
2011. 04. 17. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre megtanultunk örülni a sikereinknek, a „merjünk kicsik lenni”-féle gondolat szerencsére már a múlté, s mindig nagy öröm az is, amikor sikerül „tetten érni” az egyre gyengülő társadalmi szolidaritást. Kiderült, bizony a magyar vállalkozások is képesek arra, hogy a legnagyobbak közé kerüljenek. Néhány napja kihirdették az Európai Vállalkozási Díj 2010–2011 döntőjébe jutott vállalkozásokat, s két magyar vállalkozás is a döntőbe került. Pedig a verseny szoros volt: az európai zsűri 29 ország 54 jelöltje közül 12 projektet juttatott tovább a döntőbe. A budapesti Hotel Panda Kft. a Felelős és felelősségteljes vállalkozás díjkategóriában, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Üzleti környezet fejlesztése díjkategóriában beadott pályázata került a szűken mért listára.

„Az alkalmazottak többsége megváltozott munkaképességű munkavállaló. Szeretnénk ezáltal nagyobb esélyt adni a sérült embereknek az életben való boldogulás terén” – olvasható a Hotel Panda weboldalán.

A Hotel Panda a jelenlegi formájában 2007 óta működik, tehát négy éve foglalkoztatunk megváltozott munkaképességű embereket – válaszolta az MNO kérdésére Kocsy Béla. A hotel igazgatója kiemelte: a céljuk az volt, hogy ezeknek az embereknek méltó munkát adjanak és bebizonyítsák, hogy a boríték- és a mappahajtogatáson kívül képesek az értékteremtő munkára is. Mint fogalmazott, piaci alapon működnek, így nem törekednek a különböző támogatások „kihasználására” sem. Jelenleg húsz alkalmazottja van a vállalkozásnak, emellett négy szakmunkástanuló és négy önkéntes is részt vesz a munkában. Az önkéntesek alapítványok „küldöttjei”, akik itt szereznek tapasztalatokat, s emellé referenciát is kapnak – tette hozzá Kocsy Béla.

Egyébként amellett, hogy a hotel a társadalmi felelősségvállalás mintapéldája is lehetne, egyfajta grátiszként még a működése is környezetbarát. Hogy érdemes-e betérni? „Múlt héten töltöttem Önöknél három napot. Volt szerencsém azon az éjszakán is megszállni, amikor egy lengyel csoport is az Önök vendége volt. Fergeteges jó volt a hangulat, a vacsora pedig első osztályú és finom volt!!! Mind az ellátás, mind pedig a kiszolgálás is tökéletes! Ha Budapesten lesz a jövőben ismét dolgom, csak Önöket fogom ismételten választani!” De aki szereti a jó kávét, annak íme egy másik bejegyzés a hotel vendégkönyvéből: „Ittam Önöknél múlt héten egy nagyon finom presszókávét. A kiszolgálás kedves, gyors és szolgálatkész volt!! Így tovább!!!”

Jelenleg – a 2001-es népszámlálási adatok szerint – a társadalom csaknem 6 százaléka megváltozott munkaképességű. Ugyanakkor az idei évre a számuk akár a 8-10 százalékot is elérheti. Valóban fontos, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is méltó munkalehetőséghez juthassanak. Magyarországon jelenleg 4-6 százalék között mozog ezen csoportba tartozó emberek foglalkoztatási szintje. Ez egy nagyon alacsony szint, ugyanakkor – Laki Ildikó szavai szerint – látni némi elmozdulást ebben a témában. A területet kiválóan ismerő szociológus arra hívta fel az MNO figyelmét, hogy az állami szintnek a jelenleginél nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie, „ám elméleti szinten elmozdulást látni, de még nagyon sok a feladat”. Sok minden vár még megoldásra. A szakember hangsúlyozza azt is: nagyobb lépéseket kell tenni az akadálymentesítés területén, s „nemcsak a fizikai, hanem a morális akadályokat is le kell győzni”.

Továbbra sincs megoldva a fogyatékkal élő emberek munkaerő-piaci integrálódásának lehetősége – állítja Laki Ildikó. Szavai szerint főleg a nonprofit szervezetek szívják fel a megváltozott munkaképességű embereket, az állami és a gazdasági szektor csak ezután következik. A civil szférában, valamint a civil szféra azon szervezeteiben, amelyek fogyatékosszervezetként működnek – felelte Laki Ildikó korábbi kérdésünkre, melyik az a terület, ahol a legnagyobb nyitottság van a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásársa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.