Trükköznének a Zöldek

A Der Spiegel beszámol arról, hogy a választásokon győztes Zöldek keresik annak lehetőségét, hogyan bújhatnának ki legfontosabb kampányígéretül teljesítése alól. A Der Tagesspiegel felsorolja a súlyos pénzhiány Bundeswehrre gyakorolt hatását.

2011. 04. 22. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A balközép berlini lapban Drámai intés a Bundeswehr pénzhiánya miatt című cikkében tudósít a német haderő alulfinanszírozottságának várható következményeiről. A védelmi minisztérium belső szakértői anyaga óv a takarékossági intézkedésektől, azok csapatokra gyakorolt drámai következményei miatt. 8,3 milliárd eurós költségvetési támogatásból 2015-ben már csak 158 000 katonából álló haderőt lehet fenntartani, áll egy csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzésben. A jelenlegi kormánydöntések alapján a Bundeswehr létszáma a mostani 226 000-ról 185 000-re csökken. „Semmilyen döntés sem született” – nyilatkozta Stefan Paris, a tárca szóvivője.

Thomas de Maizière (CDU) miniszter május végén, vagy június elején ismerteti reformkoncepcióját. A koncepció sarokadatait a szükséges képességek, a nemzetközi kötelezettségek és a kormány döntései, tehát a takarékosság nagysága és a csapaterő jelenti. A megszorítások középtávon sem lesznek megfordíthatók. A 2012-es költségvetési terv olyan takarékossági lépéseket fog kikényszeríteni, melyek a személyzeti struktúrát hosszú távon zavarják. A megszorítások következtében egyes fegyverrendszereket messze a szükséges mértéken túl vonnak ki a hadrendből, s ez súlyosan érinti már a mostani bevetéseket is.

A szerzők szerint a helyzet már a nemzetbiztonságot veszélyezteti. Az új önkéntes szolgálatnak mindeközben igencsak kicsi a visszhangja. 498 000 levélben megszólított fiatal férfiből a tárca szerint eddig csak közel 1800-an jelezték érdeklődésüket. Januárban hívták be az utolsó sorkatonákat. Az önkéntes szolgálatot minden anyagi előnyével egyetemben július 1-én indítja el a berlini kormány.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazinban Sebastian Fischer és Severin Weiland A Zöldek félnek a néptől című cikkében elemzi a hirtelen kormánytényezővé vált környezetvédők alapproblémáját: miként tudják tartani kampányígéreteiket? Miként lehetne népszavazást tartani választási kampányban megígért és az SPD-vel folytatott koalíciós tárgyalásokon a kormányprogramba is felvett Stuttgart 21 nevű pályaudvarról? Winfried Kretschmann kijelölt miniszterelnök aligha nyerheti meg a küzdelmet, mert a tartományi alkotmány gyakorlatilag teljesíthetetlen feltételekhez köti a népszavazás eredményességét. A 7,6 millió választójoggal rendelkező polgár egyharmada – összesen 2,5 millió szavazat – kellene, hogy támogassák az építkezés leállítását. A március 27-i voksoláson a Zöldekre és az SPD-re azonban csak 2,3 millióan voksoltak. „Józanul szemlélve ezt az arány nem lehet elérni” – nyilatkozta Kretschmann.

A Zöldeknél horrorforgatókönyvek kísértenek. Mi történne, ha a választók 32 százaléka ellenezné a pályaudvart és az alkotmányos határ el nem érése miatt mégis meg kellene építeni? Ezen félelmük ellenére a Zöldek nem tudták akaratukat az SPD-n keresztülvinni. Az elvtársak – akik amúgy is támogatják a pályaudvar megépítését – kitartanak a népszavazás mellett. „Winfried Kretschmann világos veresége” – értékelte a kialakult helyzetet a berlini Tagesspiegel. A kijózanodás teljes.

Nem sokkal a történelminek számító 24,2 százalékos győzelmük után már itt van Kretschmann és társainak első veresége. A Zöldek most abban bíznak, hogy találtak egy kibúvót, a vasúti pályaudvarok úgynevezett stressztesztjét, amit még az októberre tervezetett népszavazás előtt szeretnének lebonyolítani. Amennyiben a tervezett költségek meghaladják 4,5 milliárd eurót, akkor a koalíciós pártok megegyezése szerint egyetlen centtel sem kívánnak hozzájárulni a teszthez. A további költségeket ebben az esetben a Német Vasútnak kell átvállalnia, így eltemethetővé válik a Stuttgart 21 nevet viselő terv. „Meggyőződésem, hogy a stresszteszt arra az eredményre vezet, hogy a projekt nem működőképes, vagy túl drága, vagy nem hatékony” – reméli Kretschmann.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.