18 milliárdos kárt okozhat a gyümölcsösökben a fagy

Az elsődleges felmérések szerint mintegy 18 milliárd forintos árbevétel-kiesést okozott az egy héttel ezelőtti fagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 24 400 hektáros gyümölcstermő területén – közölte Wachal Kálmán, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Balkányban.<br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/783533" target="_blank">• Pusztított a fagy</a></strong>

MNO
2011. 05. 12. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szatmár-Beregben 100, Szabolcsban 80, a megye nyugati részén pedig átlagosan 40-70 százalékos kárt okozott a gyümölcsösökben a mínusz 2 és mínusz 8 fok közötti hőmérséklet – ismertette a szakember.

A legkisebb mértékben Tiszavasvári körzetét érte a fagy – tette hozzá Wachal Kálmán. A későbbi, második körös felmérést akkor lehet elvégezni, ha az ültetvények ledobják a megfagyott terméskezdeményeket. Az igazgató megjegyezte: további 4,4-4,5 milliárd forintot kell a gyümölcsösökre áldozniuk a gazdáknak, mivel a permetezéseket a nagyarányú fagykár ellenére is el kell végezniük.

Minimum olyan mértékben szükséges megtéríteni a gazdák fagykárát, mint a 2007. évi hasonló természeti csapás bekövetkeztekor, akkor 49 százalékos volt a kifizetés – emlékeztetett Budai Gyula kormánybiztos, a Magosz szövetségi igazgatója a sajtótájékoztatón. A politikus elmondta: a fagykárt szenvedett gazdák kártalanítási lehetőségeit a kormány utasítására az agrártárca dolgozza ki. Ebben lényeges pont a kárenyhítési rendszer kérdése lehet, amely Budai Gyula vélekedése szerint pillanatnyilag alkalmatlan funkciójának betöltésére. Az alapban jelenleg mindössze 4,5 milliárd forint található, ami – egy aszályos nyár esetén – már nem elegendő az összes mezőgazdasági kultúrára – tette hozzá.

Az új szisztéma legfontosabb része lenne a zöldség- és gyümölcságazat számára létrehozandó új kárenyhítési alap, amely elsősorban a szabolcsihoz hasonló, természeti jellegű károkat kezelné – hangsúlyozta a politikus. Az ebbe irányuló befizetések mértékének megállapításához ugyanakkor szakmai egyeztetés szükséges.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint több javaslat született az integrátori hitelt felvett, károsult gazdálkodók és termelők megsegítésére. Az elképzelések szerint számukra egy hosszú távú, kamatmentes hitelt biztosítanának, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank kezelne. Hasonló elképzelés a nemzeti és uniós támogatások kifizetésének előrehozatala, ezeknek faktoráltatása, beleértve az agrár-környezetgazdálkodási támogatást is – ismertette Budai Gyula.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.