A párbeszédnek nincs alternatívája – Újra Pásztor az elnök

Ismét Pásztor Istvánt választották meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a politikai szervezet hétvégi tisztújító közgyűlésén – jelentette a VajdaságMa című délvidéki hírportál. A legnagyobb délvidéki magyar párt szombaton Óbecsén tartotta tisztújító közgyűlését. Az elnöki tisztségre az egyetlen jelölt Pásztor István volt, akire a 281 küldött közül 275-en szavaztak.

MNO
2011. 05. 08. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pásztort először 2007 májusában választották meg a VMSZ élére, miután az addigi elnök, Kasza József bejelentette visszavonulását. Pásztor István programbeszédében egyértelművé tette, hogy a jövőben is egyenrangú párbeszédre törekszenek a politikai partnerekkel, de a „vazallusi szerepet” nem vállalják. Ugyanakkor a szélsőségesekkel nem vállalnak közösséget. Mint mondta, a párbeszédnek nincs alternatívája. Aki viszont kizárja magát az együttműködésből, magára vessen – hangoztatta a portál szerint.

Pásztor István a VMSZ jövőbeni célkitűzései kapcsán hangsúlyozta, hogy a párt meg kívánja tartani eddigi pozícióját a politikai palettán, ugyanakkor vissza akarja szerezni a szabadkai, a zentai, az adai és a csókai önkormányzatokban a többségi pozíciót.

Korábbi jelentések szerint miután 2009 decemberében a VMSZ a szerb parlamentben nem szavazta meg a költségvetést, a Boris Tadic szerb államfő vezette Demokrata Párt (DS) 2010 elején több vajdasági településen, köztük a 100 ezer lakosú Szabadkán és Zentán felrúgta a koalíciót a VMSZ-szel. A DS ezután a nacionalista Szerbiai Demokrata Párttal (DSS) lépett szövetségre. A VMSZ óbecsei közgyűlése 109 jelölt közül megválasztotta a párt 43 fős Tanácsának – a párt két közgyűlés közötti legfőbb döntéshozó szervének – az új tagjait is, köztük Pásztor Bálintot, a VMSZ egyik szerbiai parlamenti képviselőjét és Egeresi Sándort, a vajdasági parlament elnökét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.