A rabokkal végeztettek kényszermunkát a WarCraft játékkal

Kiderült, hogy miért vezet Kína 80 százalékban az „aranybányászatban”. A virtuális aranyat valódi pénzre lehet fordítani.

MNO
2011. 05. 30. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban napvilágra került adatok szerint az online „aranybányászatban” abszolút Kína a legjobb, hiszen az összes „World of WarCraft” játékot vizsgálva kiderült, hogy közel 80 százalékban kínai játékos vezeti a listát.

A kibányászott aranyat el is lehet adni más játékosoknak méghozzá valódi pénzért, a héten azonban a The Guardian című magazinban megjelent egy interjú egy egykori kínai rabbal, aki a Liu Dali nevet kapta a szerkesztőktől (a sajátját nem merte vállalni). Ő elárulta, hogy ezt az üzletet már a börtönök vezetői is megszimatolták, abban a börtönben, ahol például politikai fogolyként tengette mindennapjait, a vezetők kényszerítették a rabokat, hogy online játsszanak a World of WarCrafttal és folyamatosan csak aranyat bányásszanak. Egyesek szó szerint leestek a székekről a fáradtságtól és ilyenkor helyükre új és friss embereket ültettek, mindezt a valódi „műszak” után.

„A napunk a következőképpen nézett ki: ébresztő után mentünk a bányába, ahol lehúztunk 12 órát, majd mentünk a gépek elé, ahol virtuálisan is bányásztunk majdnem ugyanennyit. Nálunk olyan 300 rabot kényszerítettek a játékra, és ezzel naponta 750-1000 dollárt tudtak összeszedni. Mi ebből a pénzből természetesen egy fillért sem láttunk.”

„Volt természetesen egy norma is, mely mind a valós, mind pedig a virtuális bányászatra érvényes volt. Ha ezt nem teljesítette valaki, azt testileg és lelkileg is megfenyítették. Nekem például több órán át kellett magasba emelt kezekkel egy helyben állnom, majd a cellámba visszatérvén műanyag csövekkel vertek el az őrök.”

Liu 5 évet töltött ezen a helyen, bűne pedig annyi volt, hogy illegálisan nyújtott be egy petíciót a kínai kormány ellen.

(guardian.co.uk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.