A várost már nem lehet megmenteni?

A Der Spiegel a hét végi brémai választásokat kísérő általános érdektelenségről számol be. A Südostschweiz arról tudósít, hogy a svájci szocialisták is csak az ország érdekében álló bevándorlást támogatják.

2011. 05. 20. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Südostschweiz (suedostschweiz.ch)

A graubündeni liberális napilap Levrat, az SP elnöke olyan bevándorlást akar, amelyik az országot szolgálja című cikkében tudósít a svájci szocialisták pálfordulásáról. Még baloldali nézőpontból sincs, ami igazolna egy korlátlan bevándorlást, nyilatkozta Christian Levrat, a szocialista párt elnöke az interjúban. „Mi olyan bevándorlást szeretnénk, ami az országot szolgálja” – fogalmazott. Levrat álláspontja módosítását nem kívánta jobbratolódásnak nevezni. „Mi továbbra is biztosan a nyitás pártján állunk.” Ugyanakkor az SP nem tagadja az ezzel járó problémákat.

Levrat kijelentette: továbbra is úgy érzi, összességében a személyek szabad mozgásának több a haszna, mint a káros hatása. Ugyanakkor az emberek többsége ezt nem így érzi. A pártelnök megoldásként egy klasszikus szociáldemokrata receptet ajánl. „A bevándorlásból származó hasznot jobban kell elosztanunk.” Olyan intézkedésekre van szükségünk, melyek következtében a gazdasági növekedés mindenki számára hasznot hoz, nem csak a menedzsereknek, a részvényeseknek és a spekulánsoknak.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Éber kóma a Wesernél című cikkében tudósít a vasárnapi, brémai tartományi választásokról. Bréma évtizedek óta súlyos válságban van. A fiatalok elköltöznek, a jómódúak szintén, ők a Hanza-városba ingáznak, azonban a szomszédos Alsó-Szászországban laknak. 17 milliárd euró adósságot görget maga előtt a tartomány, a számvevőszék jelentése azonban csak a választások után jelenik meg.

Bréma szociális értelemben megosztott, átlagon felüli számban élnek ott segélyezettek és milliomosok, minden harmadik gyerek szegénységben él – Bremerhavenben ez eléri a 37 százalékot, ami a duplája az országos átlagnak. A válságos helyzet ellenére a polgárok mintha hozzászoktak volna ehhez a helyzethez.

Így senki sem számol komoly meglepetéssel. 65 éve irányítja Brémát SPD-s polgármester, ami nem tekinthető egyértelműen elismerésnek, nyilatkozta Lothar Probst politológus. Azt, hogy a város eladósodott, a polgárok egyszerűen megszokták. Ez egy kollektív rezignáció következménye. Mindenki tudni véli, hogy Brémát amúgy sem lehet megmenteni – mondta.

A Forsa közvéleménykutató intézet vizsgálatai szerint a polgárok kétharmada egyetlen párttal sem tud azonosulni. Az utcákon csak enervált megnyilatkozások hallhatók a kampányról. Tekintettel a gyakorlatilag nem létező pénzügyi mozgástérre – 120 millió eurót kell Brémának évente megtakarítania, hogy betartsa az adósságcsökkentési tervét – nem igazán ígérgethetnek a pártok. „Igazi Bréma”, „Rajta maradunk”, „Ki mást?”, „Most helyesen cselekedni”, „Világos határokat szabni” hangzanak a reménytelen jelszavak. Jelentősége nincs is annak, éppen melyik párt áll mögöttük.

Félmillió, választójoggal rendelkező polgár fog dönteni a szenátus összetételéről. Először szavazhatnak a 16 évesek is. Jens Böhrnsen (SPD) polgármesternek, aki már kormányzott a CDU-val is, nem kell aggódnia posztjáért. A vörös–zöld koalíciónak a közvélemény-kutatások szerint biztosan meglesz a többsége, az SPD-re a polgárok 36 százaléka, míg a Zöldekre 24 százalék kíván szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.