Az egész nemzet számára fontos kérdésekben segítenek

Az Akadémia az egész nemzet számára fontos stratégiai kérdésekben fogalmazza meg a döntéshozók számára tudományosan megalapozott ajánlásait, kitörési pontokat javasolhat a fejlesztési irányok kijelöléséhez – hangsúlyozta Pálinkás József az MTA 181. közgyűlésének keddi napján elhangzott elnöki beszámolójában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781278" target="_blank"><strong>• A „tudás hitelét” is kellett szolgálnia az Akadémiának + Képriport</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/779820" target="_blank"><strong>• Hazánk, ha nem is „a legutolsó pillanatban van, de ahhoz közeledik”</strong></a>

MNO
2011. 05. 03. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az MTA elnöke kifejtette, az Akadémia munkája – közpénzen működő köztestületként – nem korlátozódhat csupán az intézmény belső ügyeinek megvitatására. „A tevékenységet az egész nemzet számára fontos stratégiai programok kidolgozásával javasoltam láthatóbbá tenni, amelyek keretében mozgósíthatjuk a rendelkezésünkre álló szellemi kapacitásokat, fórumot teremthetünk a különféle meggyőződések és szakterületek képviselői között zajló méltányos, előítéletektől mentes szakmai párbeszédnek” – fogalmazott Pálinkás József.

Stratégiai programok

Az MTA elnöke által meghirdetett nyolc stratégiai program közül négy készült el. Ilyen a környezeti jövőkép, a környezet- és klímabiztonság-program, a Magyarország hosszú távú energiastratégiáját felvázoló program keretében megjelent a megújuló energiaforrásokról szóló kötet, s hamarosan napvilágot lát a teljes energiastratégiai dokumentum. Az idén mutatták be az élelmezésbiztonsági program stratégiai kötetét, és elkészült a vízgazdálkodási program tanulmánykötete is.

Az MTA társadalmi szerepvállalása kapcsán Pálinkás József rámutatott, hogy a Magyarországot valaha ért legsúlyosabb ipari katasztrófa, a Mal Zrt. kezelésében lévő vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után az Akadémia a katasztrófavédelem kérésére szakembereket küldött a helyszínre a védekezés szakmai segítésére, a károk felmérésére és elhárításukban való szakmai közreműködésre.

Bajban a kutatóhálózat

Pálinkás József kitért az akadémiai kutatóhálózatra, amely jelenlegi állapotában nem tartható fenn. „Infrastruktúrája rohamosan értéktelenedik, utánpótlása nem biztosított, szerkezete nem felel meg a tudományos kutatások modern követelményeinek. Amennyiben az intézményhálózat a jelenlegi állapotában marad, az a lassú, de biztos megszűnéshez vezet. Lényegében egyetlen lehetőség van: határozott változtatásokkal új fejlődési pályára állítjuk a kutatóhálózatot, különben szembe kell néznünk a fokozatos térvesztéssel” – fogalmazott a tudós társaság elnöke, aki beszélt az MTA és a felsőoktatás kölcsönösen előnyös kapcsolatáról is.

A kutatóintézeteink infrastruktúrájukkal és személyes oktatói-mentori tevékenységükkel járulnak hozzá a mester- és a doktorképzéshez. Az egyetemeken működő akadémiai kutatócsoportok tudományos teljesítménye alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a felsőoktatási intézményekben erős kutatóműhelyek működjenek. Utóbbiak kapcsán az MTA elnöke ismertette, hogy a fiatal, kiemelkedő képességű, ígéretes kutatási programokkal pályázó kutatók támogatását célzó Lendület-programot az idén az egyetemekre is kiterjesztette az Akadémia. A száz beérkező pályázatból 68-at onnan nyújtottak be. A rendelkezésre álló 600 millió forintból 6-8 kutatócsoport alakulhat az egyetemeken és ugyanennyi az akadémiai kutatóintézetekben.

Tudomány Világfóruma

Pálinkás József beszélt a Tudomány Világfórumáról is (WSF), amelyet az idén ötödik alkalommal rendeznek Budapesten. A 2011-es világtalálkozó előadói azt mutatják majd be, hogy a globális kihívásokra adandó tudományos válaszok milyen új kutatási irányokat, tudományágakat és új tudományos nagyhatalmakat teremtenek

Mint elmondta, a legutóbbi, 2009-es világfórumon több ország, a leghatározottabban Brazília, jelentette be igényét a WSF megrendezésére. „Az esemény valódi világfórummá emelése és ezzel egyidejűleg Budapesthez kötése érdekében javasoltam, hogy további partnerek bevonásával alakítsuk át a rendezvényt úgy, hogy négyévente rendezzük meg Budapesten, és minden negyedik évben egy másik országban” – ismertette az MTA elnöke. Ennek megfelelően novemberben a világfórumot Brazíliával közösen rendezik meg, amely két év múlva ad majd otthont a rendezvénynek.

A közgyűlés elfogadta Pálinkás József beszámolóját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.