Az egész tartományi SPD-t megrengetheti a korrupciós botrány

A Süddeutsche Zeitung beszámol azon vádakról, miszerint a jelenlegi düsseldorfi belügyminiszter pénzért korábban megbízásokkal látott el egy baráti ügyvédi irodát. A Tages-Anzeiger azon számításokról tudósít, miszerint csak viszonylag laza előírások mellet éri meg génmanipulált növényeket termeszteni.

2011. 05. 18. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süddeustche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilapban Johannes Nitschmann Krefeldi kapcsolat című cikkében tudósít az észak-rajna–vesztfáliai kisebbségi kormányt is elérő korrupciós ügyről, melynek középpontjában a tartományi belügyminiszter áll. Ellenzéki időszakában Ralf Jäger (SPD) belügyminiszter „a felháborodás politikai megbízottja” címet viselte. Szinte heti rendszerességgel követelte a CDU–FDP-kormány valamelyik miniszterének lemondását. Most az 50 éves politikus maga is miniszter és egy pártfinanszírozási botrány középpontjában találta magát. S az éles nyelvű SPD-politikus most halkan csak annyit mond: „Adományokat nem szabad megbízásokért cserébe kapni. Még ennek látszatát is kerülni kell.” De éppen ezt a látszatot keltette Jäger, amikor 2008-ban a duisburgi SPD vezetőjeként elfogadta egy krefeldi ügyvédi iroda ajándékát, ami korábban igen jól fizető tanácsadó megbízatásokat kapott, állítólag Jäger kifejezett ajánlására. Amennyiben a vádak beigazolódnak, akkor az észak-rajna–vesztfáliai SPD-t hatalmas botrány fenyegeti.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilap A génmanipulált növények alig kifizetődőek a gazdák számára című cikkében elemzi, hogy a 2013 végén lejáró moratórium után gazdasági szempontokból egyáltalán megéri-e majd ilyen növényeket termeszteni. Gregor Albisser Vögeli csapata, az Agroscope Reckenholz-Tänikon (ART) kutatóintézet azt vizsgálta, megéri-e a génmanipulált növények termesztésével járó többletmunka. Hiszen ha szabadon lehetne termeszteni, akkor meg kellene akadályozni, hogy a hagyományosan termesztett növényekkel keveredjen és ezért biztonsági távolságot kellenne tartani. Gyakrabban kellenne takarítani a gépeket és a szállításnál is ügyelni kellene arra, hogy ne keveredjen a génmanipulált termés a hagyományos módon termelttel. Ezek a többletköltségek állnak szemben a génmanipulált növények nagyobb termésével és a más terülteken, például a növényvédelemben történt megtakarításokkal.

A kutatók megállapítása szerint az eredmények alapján a gazdaságosság kevésbé meghatározó tényező abban, hogy valaki a génmanipulált növények mellett dönt, vagy sem. A döntés más tényezőktől függ, mint például a fogyasztók hozzáállásától, vagy a szomszédos gazdaság álláspontjától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.