Bukik a liberális reménység?

A Der Tagesspiegel beszámol arról, hogy a heidelbergi egyetem megtette azokat a lépéseket, melyek az EP liberális alelnöke doktori címének visszavonásához szükséges. A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy Svájcnak a tervezettnél lényegesen többet kell költenie a bevándorlók integrációjára.

2011. 05. 11. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilap Az integráció Svájcnak 130 millió frankkal többe kerül című cikkében ismerteti a bevándorlók befogadásának költségeit. Az integráció támogatása a szövetségi állam, a kantonok és a községek számára többe fog kerülni, mint eddig. Az évi 45 millió frank helyett a bevándorlókat támogató intézkedések 175 millió frankba fognak kerülni, amint az a háromoldalú agglomerációs konferencia (TAK) megállapítja. A bevándorlás, a bevándorlók köszöntése, az első információk és adott esetben az első tanácsok a TAK adatai szerint 15 millió frankos pluszkiadással járnak. Nyelvtanulásra és oktatásra évente hatvanmillió frankot javasolnak; kultúrák közötti közvetítésre és fordításra, támogatásra, konfliktushelyzetekben a közvetítésre és tanácsadásra negyvenmillió frankkal költenének többet. A csütörtökön, Solothurnban kezdődő 2. Nemzeti Integrációs Konferenciára készített jelentés 130 millió frank többletköltségről beszél. Guy Morin, a TAK elnöke szerint bár mindenki tudja, hogy több pénzt kell az integrációra költeni, azt egyelőre nem tisztázták, ki fizesse meg a többletköltségeket. A berni kormány kész évente 15-20 millió frankot átvállalni – nyilatkozta Simonetta Sommaruga (SP) igazságügy-miniszter. De csak abban az esetben, ha a kantonok és a települési önkormányzatok is készek növelni a hozzájárulásukat.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A liberális berlini napilapban Jost Müller-Neuhof A heidelbergi egyetem visszavonná Koch-Mehrin doktori címét című cikkében tudósít az FDP újabb politikai botrányáról. Röviddel az FDP rostocki kongresszusa előtt a liberálisoknak egy újabb problémát kell megoldaniuk. A heidelbergi egyetem vissza kívánja vonni Silvana Koch-Mehrin, a liberálisok EP-képviselőjének és eddigi mintapolitikusának doktori címét. A Vroniplag nevű internetes oldalon plágiumvadászok 63 oldalon találtak állítólag nem kellő alapossággal hivatkozott szövegrészletet a latin pénzunió gazdaságtörténeti jelentőségét elemző dolgozatában. Kedden napvilágra került, miszerint Koch-Mehrint a napokban az egyetem hivatalosan is felszólította arra, hogy foglaljon állást a vitatott kérdésben. Ennek a felszólításnak a további eljárás kimenetelével kapcsolatban nincs jelentősége. Ugyanakkor a lap információi szerint a bölcsészkar Manfred Berg professzor vezette doktori bizottsága már a doktori szabályzat 22. paragrafusának 2. bekezdését tartja szem előtt, azaz a doktori cím visszavonása csak akkor lehetséges, ha előtte meghallgatták az érintettet. Ha alaptalannak bizonyult volna a plágiumvád, akkor felesleges lenne a meghallgatás. Az egyetem is hangsúlyozta, csak akkor kívánja Koch-Mehrint meghallgatni, ha a gyanú alaposnak tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.