Fellegi: A nemzetközi piac újra bízik Magyarországban

A kormányzati intézkedések hatására a nemzetközi piacok megbízható gazdasági partnernek tekintik Magyarországot, ezt bizonyítja többek között a 3,75 milliárd dolláros kötvénykibocsátás elmúlt időszakbeli sikere, az, hogy 13,5 milliárd dolláros befektetési ajánlat érkezett a magyar állampapírokra – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken, a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett pénzügyi csúcstalálkozón.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783822" target="_blank"><strong>• Kezdődhet a társadalmi vita az energiastratégiáról</strong></a>

MNO
2011. 05. 13. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szerint a befektetői bizalmat mutatja az is, hogy kétmilliárd euró összértékre tehető a nemzetközi cégek által nemrégiben bejelentett itteni beruházások értéke. Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás elmondta: a kormány eddigi legnagyobb sikerének tartja, hogy sikerült stabil pénzügyi helyzetet teremteni, elvinni az országot „a szakadék széléről”, és mindezt megszorítások nélkül.

A miniszter bejelentette azt is, hogy pénteken társadalmi vitára bocsátották az új, átfogó nemzeti energiastratégiát, amelynek véglegesítése előtt várják az észrevételeket. Az energiastratégia összhangban van az uniós előírásokkal, 2030-ig határozza meg a követendő utat, és 2050-ig ad kitekintést.

A cél a korrupció visszaszorítása

Folyik az új közbeszerzési törvény véglegesítése, és remények szerint az idén júliusig a parlament elfogadja, ősszel pedig hatályba lép a jogszabály – mondta Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy az új közbeszerzési törvény a visszaélések és a korrupció visszaszorítása érdekében bezárja azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül az állami vagyon elszivárgott. A részletekről szólva Fellegi Tamás elmondta: új szabályként jelenik meg az új törvényben, hogy az ajánlatkérőnek a tenderbontást megelőzően nyilvánosan ismertetni kell, mekkora anyagi fedezet áll rendelkezésre a szerződés teljesítéséhez. A gyors és hatékony jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottság megreformálásával teremtené meg a kormány.

Felmérik az állami vagyont

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a 2011–2014 közötti időszakra vonatkozó nemzeti vagyongazdálkodási irányelv, amelynek tervezete a privatizációt lezártnak tekinti – fogalmazott Fellegi. Hozzátette: a működőtőke bevonását nem lehet a továbbiakban privatizációval elérni, mindemellett törekedni kell a meglévő vagyon ésszerű és költséghatékony hasznosítására, lehetőség szerinti gyarapítására.

Fellegi Tamás kitért arra is, hogy az egységes állami vagyon nyilvántartásának elkészítését az idén befejezik. Az állami vagyon jelentős hányadát a többségi állami tulajdonban lévő társaságok vagyona teszi ki, és ennek növelése mellett szükség van a közjó és az üzleti szemlélet egyensúlyának megteremtésére is.

Megszüntetik az előnytelen szerződéseket

Az állam számára előnytelen PPP-megállapodásokat a felelős állami gazdálkodás jegyében megszüntetik, és ezeknél a szerződéseknél csak a beruházás valós értéken történő elszámolását tudják elfogadni a kiváltáshoz, átalakításhoz – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozó rendezvényén, Budapesten.

Elmondta: a beruházásokat átvizsgálva kiderült, hogy a magántőke bevonásával készülő beruházások az állam és az önkormányzatok által vállalt kötelezettségek mindössze harmadába, negyedébe kerültek. Elfogadhatatlan, hogy az állam vállalt minden kockázatot, és a magánszféra kockázat nélkül többszörös haszonra tesz szert a PPP-szerződések révén. Magyarországon mintegy száz PPP-program van, amelyek 3000 milliárd forinttal terhelik a költségvetést a teljes futamidő végéig – mondta a miniszter. A hatályos szabályozás szerint már nem lehet elszámolni a PPP-beruházásokat államháztartáson kívül, így ez a továbbiakban nem lehet érv a konstrukció mellett, a jövőben elsősorban uniós forrásokat bevonva érdemes fejleszteni – jegyezte meg Fellegi Tamás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.