Kötelező lesz Baselben a nyelvjárást tanulni az oviban

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy a bázeliek úgy döntöttek, az óvodások kötelesek lesznek a helyi nyelvjárást is tanulni. A Focus újabb liberális politikussal szembeni plágiumvádakról tudósít.

2011. 05. 16. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazinban Armin Fuhrer Plágiumvádak Jorgo Chatzimarkakis ellen is című, berlini keltezésű cikkében tudósít egy újabb liberális EP-képviselővel szemben felmerült gyanúról. Vasárnap délig a plágiumvadász „VroniPlag” oldal megállapítása szerint a politikus doktori disszertációjának 22 százalékában talált plágiumgyanús részeket. Az „Informális globalizmus. A globális gazdaságpolitika együttműködési modelljei az elektronikus üzleti kapcsolatok példáján bemutatva” című disszertációt 2000-ben fogadta el a bonni egyetem bölcsészettudományi karának két professzora. Chatzimarkakist időközben a „VroniPlag” oldal tájékoztatta, a politikus egy nyilatkozatot tett közzé honlapján. Ebben az áll, hogy a német politikusok doktori munkáiról zajló legfrissebb viták őt is érzékennyé tették a kérdés iránt. Az interneten is megtalálható dolgozatban különböző módokon idézett. Van, ahol dőlt betűvel szedte az idézett szöveget, van ahol felkiáltójelet használt, egyes helyeken pedig csak a lábjegyzetben szerepel utalás az eredeti változatra. Arról nem szól a liberális politikus, hogy miért használ három lényegesen eltérő idézési formát. Azt ugyanakkor elismeri, hogy az eltérő idézésmódok teret adnak a spekulációknak. „Én azonban a bonni egyetemet kifejezetten figyelmeztettem az eltérő idézési módszerekre. Azokat a professzorokat, akik engem a bonni egyetemen felkészítettek, már ennek megfelelően tájékoztattam” – fogalmazott Chatzimarkakis.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi lap Nyelvjárási kezdeményezés: Bázel igent mond az ellenjavaslatra című cikkében tudósít a vasárnapi népszavazás eredményéről. A „Baseldytsch”, a városban és a környékén beszélt nyelvjárást törvény fogja védeni. Az oktatási törvény módosítása után a nyelvjárás – éppen úgy, mint az irodalmi német – egyenrangú oktatási célként fog szerepelni. Ugyanakkor a választók némileg ellentmondásosan voksoltak, hiszen magát a javaslatot – mely kizárólag a nyelvjárás oktatását tartotta volna fontosnak –, s ezzel egy időben az ellenjavaslatot is elfogadták. Az előbbit 23 330 igen és 19 007 nem szavazattal, míg az utóbbit 20 502 igen és 19 030 nem vokssal. Az átlagos részvételi arány 40,80 százalékos volt. A népi kezdeményezés a nyelvjárást szerette volna előírni az óvodákban. Mivel az irodalmi német az iskolában és a munkahelyen fontosabb, mint a „Baseldytsch”, ezért született az ellenjavaslat. A kezdeményezőket az zavarta, hogy a rossz PISA felmérési adatok miatt 2009 óta Basel óvodáiban az oktatás minimum fele irodalmi német nyelven történik. Az óvodás korú gyerekek 54 százaléka Bázelben külföldi anyanyelvű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.