Lázongás a koalícióban

A Die Welt beszámol arról, hogy a berlini koalíció több képviselője nem kívánja támogatni a Bundestagban az euró mentőcsomagra vonatkozó kormány előterjesztést. A Die Presse beszámol arról, miként tartja fent a német nyelvű államokban kapcsolatát Ankara az ott élő török diaszpórával.

2011. 05. 08. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Erich Kocina és Duygu Özkan Mindörökre török? című cikkében foglalkozik a nyugat-európai török nemzetpolitikával. „Türkiye! Türkiye!” Amikor Abdullah Gül török elnök legutóbb Bécsben kiszállt az autóból, hogy meglátogasson egy török egyesületet, több száz rajongója tapsolt és a török közösség lelkesen ünnepelte. Itt a „mi elnökünk”. Hasonló frenetikus lelkesedéssel fogadták Németországban Recep Tayyip Erdogant is. A „miniszterelnökünk”“, állt a plakátokon törökül. Ezek egyértelműen mutatnak arra, hogy a török közösségben különösen erős kapcsolat a régi hazájukkal. Ezt mutatják a számok is. A GfK intézet tavalyi felmérése szerint a török közösség 70 százaléka inkább Törökországot tartja hazájának, mint Ausztriát. A szokásos reflex az ilyen számok hallatán, hogy a törökökön az integrációs szándék hiányát kéri számon. Általában figyelmen kívül hagyják azonban azt a tényezőt, hogy Törökország nagyon komolyan támogatja, hogy az elszármazottak büszkék legyenek szülőhazájukra és a diaszpóra kötelékei ne lazuljanak meg. Ez kezdődik a hivatalos képviselők retorikájánál, amikor Kadri Ecvet Tezcan e lapnak korábban adott interjújában hangsúlyozta illetékességét a negyedmillió Ausztriában élő török felett. Ami annyit jelent, hogy illetékesnek érzi magát az ott születettek és már honosítottak felett is. Ugyanez volt a mondókája Erdogan düsseldorfi látogatásakor is 10 000 ünneplő németországi török előtt, akiket honfitársainak nevezett.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap Elhajlók veszélyeztetik a kormányzati többséget című cikkében tudósít az euró mentőcsomagról a berlini koalíció belül vitákról. Frank Schäffler az FDP pénzügyi szakértője jó elképzelésnek tartja Görögország kilépését az euró övezetből. „Ha Görögország szeretne kilépni, az Athén autonóm döntése, amit mi pozitívan kell, hogy támogassunk” – nyilatkozta Schäffler. Tekintettel a problémáikra, Görögország adósságainak átütemezése „elkerülhetetlen”. Ez azonban nem elég. Jelenleg 19 koalíciós képviselő döntött úgy, az uniós szinten elhatározott Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) elutasítja a Bundestagban. A CDU/CSU és az FDP jelenleg 20 fős többséggel rendelkezik a Bundestagban. A nemmel szavazók egyik hangadója Klaus-Peter Willsch a CDU költségvetési szakértője kijelentette: „Az ESM-nek ebben a formában nem szabad többséget kapnia a Német Bundestagban. Ez a világos célom.” Minden eddigi tapasztalat azt mutatja, „hogy az államok minden további eladósodási lehetőséget ténylegesen kihasználnak”. Az eltökélt elutasító 14 FDP, négy CDU és egy CSU képviselőn kívül tudósítások szerint további három tucat koalíciós képviselő mérlegeli, hogy elutasítja a kormány előterjesztését. Hermann Otto Solms (FDP) Bundestag alelnök úgy nyilatkozott, hogy még nyitott kérdésnek számít a mi támogatásunk.

A kormány által bemutatott tárgyalási eredmény számos fontos ponton eltér a Bundestag elvárásaitól. „Ez a kérdés a parlament elementáris jogait érinti, mint pl. a költségvetés feletti döntést, amit a kormány nem vehet ki a kezünkből”, vélekedett Solms. Egyes segélynyújtási ígéretekről és az ESM-nek nyújtott lehetséges utólagos támogatásokról kizárólag a pénzügyminiszter döntene. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk. Nem állíthatunk ki biankó csekket a kormánynak. Végül is összességében 170 milliárd eurós kötelezettségvállalásról van szó, amiért a német adófizetőknek jóval a következő választások után felelősséget kell vállalniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.