Martonyi: Pozitív változások a magyar–szlovák kapcsolatokban

A kettős állampolgárság kérdésének egyedüli standard megoldása egy nemzetközi szerződés megkötése lenne – jelentette ki Iveta Radicová kormányfő, miután Martonyi János magyar külügyminiszterrel tágyalt Pozsonyban. Martonyi szerint a magyar–szlovák viszonyban az utóbbi egy évben pozitív változások történtek. Kiss Gy. Csaba magyar irodalom- és művelődéstörténész, valamint a Szlovák Speciális Mentőkutyás Szolgálat kapta az idén a magyar–szlovák külügyminiszteri Jószomszédság és megértés díjat. <br />

MNO
2011. 05. 12. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar külügyminiszter szlovák kollégája, Mikulás Dzurinda meghívására egynapos hivatalos látogatáson vesz részt Szlovákiában. Martonyit röviddel Pozsonyba érkezése után fogadta Ivan Gasparovic szlovák államfő, ezt követően Martonyi Iveta Radicová szlovák kormányfővel találkozott.

Radicová a találkozón az új magyar alkotmánnyal kapcsolatban hangsúlyozta, helyesnek tartaná, ha az új magyar választási törvény „tekintettel lenne a nemzetközi standardokra”. Hozzátette, a magyar alkotmány „d” fejezetének, mely szerint Magyarország felelős a határain túl élő magyarokért, területen átnyúló hatálya van. Radicová kijelentette, ezzel kapcsolatban Szlovákia megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kettős állampolgárság kapcsán megjegyezte, továbbra is várják a magyar fél válaszát a szlovák szerződéstervezetre, amelyet Maros Zilinka belügyi államtitkár adott át február 15-én magyar partnerének Budapesten. Azt várják, a kérdésről a Radicová és Orbán Viktor közötti megegyezés értelmében tárgyalnak. Kijelentette, a kettős állampolgárság kérdésének egyedüli standard megoldása egy nemzetközi szerződés megkötése lenne.

Folytatni kívánják a tágyalásokat

A magyar és a szlovák külügyminiszter szerint Budapest és Pozsony egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat azokról a kérdésekről, amelyekben a két ország álláspontja eltér egymástól. „Néhány kérdésben eltérő a véleményünk, de ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy továbbra is munkálkodjunk alapvető célunk elérésén, azon, hogy állampolgáraink jobban érezzék magukat” – jelentette ki Mikulás Dzurinda.

A főbb problémák között a szlovák diplomácia vezetője a kettős állampolgárságot és a magyar alkotmány néhány cikkelyét említette. Martonyi János szerint a magyar–szlovák viszonyban az utóbbi egy évben pozitív változások történtek.

Kitüntetést kapott Kiss Gy. Csaba

Kiss Gy. Csaba magyar irodalom- és művelődéstörténész, valamint a Szlovák Speciális Mentőkutyás Szolgálat kapta az idén a magyar–szlovák külügyminiszteri Jószomszédság és megértés díjat. Az elismeréseket Martonyi János és Mikulás Dzurinda, a két ország külügyminiszterei adták át csütörtökön délután Pozsonyban rövid ünnepség keretében. Kiss Gy. Csaba tudományos, pedagógiai, szervezői és népszerűsítő tevékenységéért vette át a díjat, míg a szlovák szolgálat a tavalyi Veszprém megyei ökológiai katasztrófa következményeinek elhárítása során nyújtott áldozatos, önzetlen segítségéért kapta meg. A mentőszolgálat nevében Alexander Berek főigazgató vette át a kitüntetést.

A méltatásban elhangzott, hogy Kiss Gy. Csaba már több évtizede fontos szerepet játszik a Közép-Európában élő nemzetek közötti előítéletek és feszültségek ledöntésében. Tudományos és társadalmi munkásságában fontos helyet tölt be a magyar–szlovák együttélés múltjának és jelenének bemutatása. Munkássága során mindig arra törekedett, hogy kiemelje a közös történelem és irodalom mindkét nemzet számára elfogadott személyiségeit. Mindig objektíven, előítéletektől mentes nézőpontból közelítette meg a közös történelmet.

Tudományos tevékenysége során a közös történelemmel kapcsolatban kritikai szemléletmódra nevelte a történészek, filológusok és irodalmárok nemzedékeit. Aktívan részt vesz a magyar–szlovák történészbizottság munkájában. Részt vállalt a fiatal magyar és szlovák történészek együttműködésének a megteremtésében is.

A Szlovák Speciális Mentőkutyás Szolgálat tagjai önkéntesen segítettek a tavalyi magyarországi vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárításában. Feladatuk Kolontár településen az iszappal elöntött épületek átvizsgálása volt. Annak ellenére, hogy a mentés során ezúttal nem támaszkodhattak a kiképzett kutyákra, önzetlenül segítettek az eltűnt személyek felkutatásában, és hajtottak végre vöröskeresztes feladatokat az elárasztott területen. „Mindemellett a szlovák mentőkutyások már hosszabb ideje együttműködnek magyar partnerükkel, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal. Közös gyakorlatokat, találkozókat, kutya- és mentőkiképzéseket szerveznek, felkészülve a helytállásra különleges helyzetek esetén” – hangzott el a méltatásban.

A 2008 decemberében a két ország akkori külügyminisztere – Göncz Kinga és Ján Kubis – által alapított közös díjat azok a magánszemélyek vagy szervezetek kaphatják meg, akik hozzájárultak a magyar–szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez és erősítéséhez. Az elismeréssel 2000 eurós pénzjutalom is jár. Tavaly a ciprusi magyar–szlovák békefenntartó egység, valamint a szlovákiai Hegyimentő Szolgálat kapta meg az elismerést.

(MTI, bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.