Meghosszabbították Josef Rohác előzetes letartóztatását

Meghosszabbította Josef Rohác előzetes letartóztatását az előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785706" target="_blank"><strong>• Aranykéz utca: meghallgatták az új tanút</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784947" target="_blank"><strong>• Aranykéz utca: Rohácot látták a robbantáskor</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/783945" target="_blank"><strong>• Újabb vizsgálat indult Rohác DNS-e miatt</strong></a>

MNO
2011. 05. 23. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság hétfőn a honlapján azt közölte: a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése, valamint a bűnismétlés veszélyére való tekintettel hosszabbították meg Josef R. előzetes letartóztatását. A bíróság május 16-ai döntésének értelmében az előzetes letartóztatás addig tart, amíg az elsőfokú bíróság a tárgyalás előkészítése során határozatot hoz, de legfeljebb augusztus 20-ig. A végzés nem jogerős – áll a közleményben.

A szlovák férfi ellen az FB február 10-én nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. Rohácot a szlovák hatóságok február 18-án fogták el, majd Magyarország kérelmének elbírálása után a szlovák legfelső bíróság elrendelte a férfi kiadatását. Április elején Dusan Danovy, Rohác szlovák ügyvédje Pozsonyban megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok Fenyő János egykori médiavállalkozó 1998. februári budapesti meggyilkolása kapcsán adták ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) április 18-án azt közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előző nap kísérte Magyarországra „Jozef R. szlovák állampolgárt”. Rohácot április 20-án helyezték előzetes letartóztatásba. Az NNI április végén indított nyomozást Josef Rohác ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt, Fenyő János médiavállalkozó 1998-ban történt meggyilkolásának ügyében. A magyar hatóságok az áprilisi előzetes letartóztatásról kiadott közleményekkel erősítették meg először, hogy a szlovák állampolgárt a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben adták ki Magyarországnak.

A sajtóban korábban azért indultak találgatások arról, hogy Rohácot milyen bűncselekmény miatt adták ki Magyarországnak, mert korábban felvetődött a szlovák férfi neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

A Magyar Nemzet múlt csütörtöki számában azt írta: a napokban jelentkezett egy szemtanú, aki állítása szerint látta a szlovák férfit a robbantás helyszínén az 1998-as merénylet idején. Lapunk közlése szerint a tanú a rendőrség egyik volt operatív tisztjével osztotta meg értesüléseit, aki az ORFK-hoz irányította a robbantás idején a környéken pincérként dolgozó férfit. Mint a cikkben hozzátették, a tanú eddig azért nem számolt be információiról a nyomozóknak, mert félt, hogy az elkövetők kideríthetik, hogy ki ő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.