Mégsem terroristák a harcos „zöldek”

Felmentett a bűnszervezetben való részvétel vádja alól tizenhárom környezetvédőt hétfőn egy bécsújhelyi (Wiener Neustadt) bíróság egy nagy érdeklődést kiváltó perben.

MNO
2011. 05. 02. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a radikális eszközökhöz folyamodó csoport alá-fölérendeltségi viszonyon alapuló szervezetben működött, sem annak, hogy tudatában lettek volna, hogy cselekedeteik bűncselekménynek minősülhetnek. Mindezek hiányában nem mondható ki, hogy a csoport bűnszervezetként működött – jelentette ki az ügyben eljáró bírónő.

A környezetvédőknek az úgynevezett „maffiaparagrafus” alapján történő felelősségre vonása ellen sokan, köztük ismert személyiségek is tiltakoztak Ausztriában, túlzónak és a civil mozgalmakat veszélyeztetőnek tartva a törvény ilyen alkalmazását.

Az – egyelőre nem jogerős – ítélet után az Amnesty International nemzetközi jogvédő és a Greenpeace környezetvédő szervezet, valamint osztrák ellenzéki pártok és az egyik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyaránt a törvény átdolgozása mellett foglalt állást. A két éven át tartó, tüntetésekkel kísért perrel kapcsolatos bírálatok között az is elhangzott, hogy mintegy hétmillió eurót emésztett fel. Tavaly mintegy 220 közéleti személyiség, illetve magánember úgy fejezte ki a perrel kapcsolatos ellenzését, hogy feljelentést tettek saját maguk ellen a szóban forgó vádpontok alapján.

A pert többéves nyomozás előzte meg, és hat vádlottat 2008-ban száz napon át vizsgálati fogságban tartottak. Ellenérzést váltott ki az is, hogy a nyomozás során egy beépített ügynököt is alkalmaztak, s a nő állítólag intim viszonyba került az egyik gyanúsítottal. Az ügyészség a vádemelést többek között azzal indokolta, hogy az akciókban részt vevők a radikális, az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) terroristaként számon tartott brit állatvédő szervezettel, az Állatokat Felszabadító Fórummal (ALF) tartottak fenn kapcsolatot.

A vádiratban szerepelt az is, hogy – az emberi és állati jogokat gyakorlatilag azonosnak tekintő – osztrák aktivisták megpróbáltak felgyújtani egy pehelypaplangyárat. Több alkalommal, például 1997-ben és 2006-ban folytattak kampányt ruházati és szőrmeüzletek ellen többek között úgy, hogy maró hatású anyaggal, vajsavval öntötték le az árut és fenyegető levelet írtak a vállalatoknak. Az ellenük felhozott vádak között szerepelt az állatkínzás is, mert több sertés elpusztult, amikor megpróbálták őket kiszabadítani egy istállóból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.