Németországban sérül az önkormányzatiság?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy négy különösen eladósodott tartományt szoros pénzügyi felügyelet alá helyeztek. A Süddeutsche Zeitung egy radikálisan bevándorlóellenes brémai csoport sikereinek okát vizsgálja.

2011. 05. 24. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilapban Oliver Das Gupta A brémai Geert Wilders sikere című cikkében elemzi a radikális jobboldal sikereinek okait.

Jan Timkének ismét sikerült. Az ország egyik legkisebb pártjának képviselőjeként bejutott a brémai szenátusba. A „Dühös polgárok” – röviden BIW – Brémában alig 100, míg országosan 500 tagot számlál. A minimozgalom sikere elsősorban elnöke számlájára írható.

Timke első politikai tapasztalatait a hamburgi Ronald Schill brémai helytartójaként gyűjtötte, akinek bukása után 2004-ben megalapította a „Dühös polgárok” nevű alakulatot. A polgárok elégedetlenségét elég korán felismerte a „fent lévőkkel” szemben.

Timke csapata 2007-ben 0,8 százalékot kapott, ami a brémai választási rendszer miatt egy mandátumot ért. A négy évvel ezelőtti eredményt majdnem megötszörözték, most 3,8 százalékot kaptak, megelőzve az FDP-t a maga 2,9 százalékával. A párt Bremerhavenben elérte a 7,1 százalékot, így minden további nélkül átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt. A BIW sok mindenben egyetért Thilo Sarrazin téziseivel, küzd a külföldiek bűnözése és a török EU-tagság ellen.

A párt magát „demokratikus konzervatívnak” nevezi. A BIW a „szociális juttatásokon élősködők” ellen kíván küzdeni, büntetést követel a „németellenes szidalmakért”, „küzd a kábítószer-kereskedők elleni harcban a hánytatóeszközök ismételt használatáért” és a hadkötelezettség eltörlése után az általános szolgálati kötelezettség bevezetéséért.

Mint egykor tanítómestere, Schill, Timke is elsősorban a külföldiekkel és a külföldi bűnözéssel foglalkozik. A rendőr végzettségű Timke rendszeresen arról panaszkodott, hogy a brémai hatóságok túl engedékenyek a kurd klánokkal és a közelmúltban betiltott motoros klubbal, a Mongolokkal szemben. Egy rendőrfelügyelő küzd a bűnözők ellen, ezt sok brémai és különösen bremerhaveni szimpatikusnak találja, főként az olyan helyeken, ahol a munkanélküliség eléri a 20 százalékot.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilap Négy tartomány felügyelet alatt című cikkében tudósít a költségvetési vészhelyzet miatt csökkentett önkormányzati mozgástérről.

A fenyegető költségvetési szükséghelyzet miatt Berlint, Brémát, a Saar-vidéket és Schleswig-Holsteint szorosabb ellenőrzés alá vonják. Ez a négy szegény és különösen eladósodott tartomány köteles ötéves szanálási programot készíteni és rendszeres ellenőrzéseknek alávetni magát. Erről döntött a szövetségi állam és a tartományok stabilitási tanácsa, nyilatkozta hétfőn Berlinben Werner Gatzer szövetségi pénzügyi államtitkár és Georg Fahrenschon (CSU) bajor pénzügyminiszter. A stabilitási tanács fog az érintett tartományokkal megállapodni a szanálási intézkedésekről. Most először született ilyen döntés.

Fenyegető költségvetési szükséghelyzet akkor következik be, amikor a tartomány, vagy a szövetségi állam pénzügyi helyzete bizonyos küszöbértékeket átlép. Például az új adósságok elérnek a kiadásokon belül egy bizonyos arányt. A tanács négy tartománnyal kapcsolatos döntése egy értékelőbizottság megállapítására alapul, amely a szövetségi pénzügyminisztérium, valamint Hamburg, Mecklenburg–Előpomeránia, Rajna-vidék–Pfalz és Baden-Württemberg pénzügyminisztériumának képviselőiből állt össze. A stabilitási tanács 2010 tavasza óta felügyeli a szövetségi és tartományi költségvetéseket.

Közvetlen drámai következményei nincsenek a mostani döntésnek. A fenyegető költségvetési szükséghelyzet megállapítása sem azt jelenti, hogy a régóta ismert problémás tartományokban a helyzet váratlanul súlyosbodott volna. A megállapítás nem jelent közvetlen szankciókkal történő fenyegetést, amennyiben az adott tartomány nem tartaná be az előírásokat. Az említett tartományok már elkezdték a takarékossági lépéseiket. Ellentételezésként az említett négy tartomány és Szászország–Anhalt pénzügyi támogatást kap, hogy képesek legyenek betartani az adósságféket, s hogy leépíthessék a deficitjüket. Ezt ellenőrzi a stabilitási tanács.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.