Tárolni kell a vizet

A vizek gyors levezetése helyett azok megtartására és tárolására kellene ösztönözni a Magyar Tudományos Akadémia közterületi stratégiai programjának keretében készült tanulmány szerint.

MNO
2011. 05. 18. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok című tanulmányról elküldött közleményben a jelenlegi gyors vízelvezetésen alapuló stratégia fenntarthatatlanságát azzal indokolják, hogy egyre jobban elavul a települési vízi infrastruktúra, süllyed a talajvízszint és emelkedik az árvízi szint, valamint hiányzik az ökológiai szemlélet is. A vízközműveket nem szabályozzák törvényi szinten, aminek következménye a tulajdonosi és szolgáltatói struktúra ellentmondása. Hiányzik a közműnyilvántartás és a vagyonértékelés, a közgazdaságilag megalapozott vízdíj és támogatási rendszer is – állapítja meg a tanulmány.

A dokumentum szerint az ivóvízigény a jövőben is biztonsággal kielégíthető, a termálkarsztok fürdési célú felhasználását viszont alig lehet fejleszteni. Az ipar vízigényét akkor lehet biztosítani, ha a vízigényes tevékenységek továbbra is a vízben gazdag területeken létesülnek és víztakarékos technológiákat alkalmaznak. Az öntözés sehol sem okoz vízhiányt, sőt jelentős szabad készletek állnak rendelkezésre, de az öntözés további vízigényét nem lehet megbecsülni a területfejlesztési tervek hiánya miatt.

A jelenlegi helyzetet áttekintve a tanulmány szól arról, hogy Magyarország vízgazdálkodási szempontból különleges tulajdonságokkal rendelkezik, mert a Föld egyik legzártabb medencéjének a legmélyén fekszik, emiatt a bejövő vizek nagy kitettséget jelentenek az árvizek és a szennyezések szempontjából. A felszín alatti vizek kihasználtsága már most 70 százalék, ami óvatosságra int, mert az éghajlatváltozás miatt ezek a készletek akár a felére is csökkenhetnek. Jellemző a vízkészletek egyenlőtlen eloszlása, és az is, hogy a felszín alatti vizek természetes vízminősége sok helyen nem felel meg az ivóvízszabványnak. Ennek ellenére 15 éve nincs vízgazdálkodási stratégia, ami rövid és hosszú távon megalapozná a feladatokat.

A gyakori árvizeket Magyarországon a természetföldrajzi adottságok okozzák. Az elmúlt 10-12 év árvízi védekezési költsége mintegy 50 milliárd, a töltések helyreállítása 30 milliárd forint volt, a károk becsült értéke pedig meghaladta a 150 milliárd forintot. Az árvízi védekezés országos kiépítése 250-350 milliárd forintba kerülne, és ez 10 év alatt megtérülne. Új stratégiára főleg a Tisza völgyében, az árvíz által leginkább sújtott térségben van szükség. Elsősorban az Alföldön és a Tisza vidékén fennáll a belvíz és az aszály veszélye is. A területi vízgazdálkodás egyik gyenge pontja az, hogy korlátozottan veszi figyelembe a termőhelyi adottságokat, valamint nincs összhangban a vízkészletek, a szélsőségek, a mezőgazdaság, a területhasználat és a tájökológia.

Az Európai Unió egységes vízpolitikáját jelentő vízkeretirányelv (VKI) az ökológiai kritériumokat helyezte előtérbe a vízminőség-szabályozásban. A hivatalos adatok szerint Magyarországon a felszín alatti víztestek 15 százaléka kapott gyenge minősítést. A szennyezés miatt a vízfolyásoknak csupán 8, az állóvizeknek a 17 százaléka éri el a VKI által megfogalmazott jó ökológiai állapotot. A veszélyes anyagokhoz kötődő vízminőségi problémákat alapvetően az országhatáron túlról, jellemzően az Ukrajnából és Romániából belépő folyók, a Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Túr és a Körösök nehézfém-szennyezettsége befolyásolja, ezért a problémák kezelésében is kiemelkedő jelentőségűek a határvízi kapcsolatok – állapítja meg a tanulmány.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.