Zöldül a CDU

A Die Welt ismerteti a CDU új, a környezetvédelmet középpontba állító energiapolitikai koncepcióját. A Der Tagesspiegel beszámol a neonáci csoportok első negyedévi tevékenységéről.

2011. 05. 07. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A liberális berlini napilap Ebben az évben már 126 sebesültje van a szélsőjobboldali erőszaknak című cikkében tudósít azokról az esetekről, ahol tehetetlen volt a német rendőrség. Összesen 126 férfi és nő szerzett sebesüléseket az idei év első negyedében szélsőjobboldali támadások miatt. Ezen számokat a szövetségi belügyminisztérium közölte Petra Paunak (Baloldali Párt), a Bundestag alelnökének és frakciójának havonta felvetett kérdésére válaszolva.

A minisztérium válaszából az is kiderül, hogy a rendőrség január és március között 1175 gyanúsított ellen folytatott nyomozást. Közülük 44 személyt vettek őrizetbe, de letartóztatási parancsot csak négy ember ellen állítottak ki.

A tájékoztatóból az is kiderült, hogy szélsőjobboldali pártok az első három hónapban összesen 29 felvonulást és utcai rendezvényt tartottak. A legnagyobb tüntetést – 1300 fővel – január 15-én rendezték, emlékezve a város második világháborús bombázására. A listán szerepel a mintegy ezer neonáci február 19-i drezdai felvonulása. Meglepő módon hiányzik a listáról a város bombázása alkalmából február 13-án megrendezett ezer fős felvonulás. A Baloldali Párt interpellációjára válaszul arról tájékoztatott a belügyminisztérium, hogy az év első három hónapban 30 koncertet tartottak ehhez a körhöz tartozó együttesek összesen 4500 hallgatóval.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap A CDU zöld mázt ölt magára című cikkében foglalkozik a kereszténydemokraták iránykeresésével. Angela Merkel kancellár és CDU-elnök ama követeléséhez, hogy minden EU-s atomerőművet alaposan felülvizsgáljanak, immár támogatásra is számíthat. A hétfőn elfogadni tervezett energiapolitikai koncepcióban a pártvezetés „következetes stressztesztet” követel az EU atomerőműveiben.

A koncepció teljes mértékben támogatja a kancellár által meghirdetett energiapolitikai fordulatot. A japán erőműkatasztrófát arra kell felhasználni, hogy „a mi atomenergia-politikai álláspontunkat újra kell gondoljuk” – áll a lap birtokába jutott koncepcióban.

Alig három nappal a katasztrófa után Merkel már bejelentette mind a 17 német erőmű alapos felülvizsgálatát. Egyúttal óvatosságból a hét legrégebbit a kancellár óvatosságból lekapcsoltatta és bejelentette, felgyorsították az atomtechnológiából történő kilépést. Kezdetben ez az irányváltás jelentős ellenállásba ütközött végül most a párt is elfogadta ezt. Ugyanakkor utal a mértéktartás fontosságára. „Az energia nem lehet kevesek luxuscikke” – áll az állásfoglalásban.

A szél és napenergia kiépítése és az energiahatékonyság javítása lehetőséget ad Németországnak, hogy a fenntartató energiaellátás innovációs és gazdasági telephelye legyen. S példaképként szolgáljon az atomerőművek szigorú felülvizsgálatának. „Előny a megújuló energiaforrásoknak”, „A konszenzussal kampányolni”, „Az átalakulást kihasználni” – ilyen címek jellemzik a CDU kilencoldalas energiapolitikai koncepciójának tervezetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.