A 12 éves gyerekbányász is bekerült a kötetbe

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Jelzések 2011 kötetét, amely az idén A globalizáció és a környezet szerepe az ön életében címet viseli, Szentendrén mutatták be kedden, miután itt tartották a magyar uniós elnökség keretében az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat éves konferenciáját.

MNO
2011. 06. 28. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte: a kiadvány a széles közönség számára szól, diákokat, tudósokat, döntéshozókat egyaránt megcélozva, és közérthetően, a világ minden tájáról összegyűjtött valós történeteken keresztül mutatja be a környezet és a globalizáció kapcsolatát.

Így került a kötetbe többek között annak a 12 éves kongói gyerekbányásznak a története, aki a mobiltelefonok működéséhez szükséges ércet termelte ki, olykor egy hétig is a mélyben maradva, vagy a kelet-indiai erdő mélyén élő törzsi Bhuyan házaspár története, akiknek esetében a globális pénzügyi piacok úgy hoznak hasznot másoknak, hogy az ott élők megélhetését, az erdő nyújtotta szolgáltatásokat nem veszik számításba – mutatott rá az igazgató, felhívva a figyelmet a társadalmi felelősségre, s arra, hogy nemcsak az ökológiai, de a társadalmi lábnyom képződését is el kell kerülni.

Somlyódy László akadémikus többek között az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tevékenységére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az adatgyűjtések, elemzések, jelentések és stratégiák alkotásán keresztül az ügynökség az unió intézményeinek és a tagországoknak tud segítséget nyújtani a megalapozott döntésekhez, de fontos szerepe van abban is, hogy ráirányítsa a figyelmet a jövő lehetséges problémáira, emellett kiemelten foglalkozik az ismeretek átadásának módjával is.

A 2011-es kötetről szólva hozzátette: az jelentősen támaszkodik az EEA nemrégiben elkészült, kiemelt fontosságú jelentésére, az Európai környezet – állapot és előretekintés 2010 című nagyszabású elemzésre. A vendéglátó Vidékfejlesztési Minisztérium nevében Gergely Erzsébet főosztályvezető-helyettes arra mutatott rá, hogy a készülő Nemzeti Vidékstratégia társadalmi konzultációja során úgy érzékelték: a helyi közösségek bölcsessége és tapasztalata fontos módon egészítheti ki az adatgyűjtésekből és elemzésekből származó tudást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.