A fél világ rajtuk röhög, mégis a régi kapitány vezetheti a hajót + Képek

„Elképesztő izgalmak” közepette választották újra Joseph Blattert a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség élére. A zürichi voksolás előtt néhány nappal egyetlen kihívója vesztegetés vádjával került partvonalon kívülre, így szerdán délután eldőlt: négy évig megint a svájci vezetheti vissza a hitelét lassan teljesen elvesztő FIFA-t a megtisztulás útjára.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785388" target="_blank"><strong>• Kontinensek sorsáról döntenek dugig telt zsebbel + Képek</strong></a>

Gabay Balázs
2011. 06. 02. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz volna másképpen fogalmazni: a kétnapos FIFA-kongresszust, melyen eldőlt, ki szabja meg a világfutball alakulását az elkövetkező 4 évben, tragikomikus események sorozata előzte meg. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség – nincs rá jobb szó – az utóbbi hetekben lejáratta, kinevettette, megalázta magát. Mindezt egyetlen jelentős esemény, az elnökválasztás miatt, mely mind a szövetségi alkalmazottak, mind a sportág szerelmeseinek egybehangzó véleménye szerint egyetlen legfőbb dologról szól: a pénzről.

A választási kampány már akkor komolytalanná vált, amikor kiderült: a 13 éve regnáló Joseph Blatternek egyetlen kihívóval kell megküzdenie, az ázsiai szövetséget dirigáló Mohammed bin Hammammal. Igaz, már ez is előrelépésnek tekinthető, hiszen a legutóbbi szavazáskor – vetélytárs híján – a svájci maximum magát verhette volna meg. 2011-ben néhány héttel a voksolás előtt szinte mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy miután a kontinensek szövetségeinek nagy része Blatter mögé sorakozott fel, egyértelmű győzelmet arat majd katari kihívója felett. A lavina azonban elindult, a kérdés már csak az, hogy ki állt a felfordulás mögött.

Blatter is tudott róla?

Pár nappal ezelőtt pedig kiengedték a szellemet a palackból: a vád szerint május elején Bin Hammam karibi futballvezetőkkel találkozott – többek között a CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika, illetve a karibi térség) szövetségét vezető Jack Warnerrel –, és fejenként 40 ezer dollárt ajánlott fel nekik, ha rá adják voksukat (Ázsia mellett ez volt az egyetlen térség, mely nem Blattert támogatta). Bin Hammam azzal védekezik, hogy Blatter tudott az utazásról és a pénzátutalásról is, és persze tagadja a vádakat, Warner azonban tizenkilencre lapot kért, és azt mondta, a svájci is nyakig benne van a vesztegetésben, de ő „csupán” 1 milliót ajánlott fel. Mindennek a tetejébe a CONCACAF-vezető nyilvánosságra hozott egy e-mailt, melyet a FIFA főtitkára, Jerome Valcke írt, és melyben ez áll: „Bin Hammam azt hiszi, hogy úgy meg lehet venni a FIFA-t, mint ahogy Katar megvette a vébét.” Valcke utóbb elmagyarázta, hogy ő tulajdonképpen a 2022-es rendezést elnyerő Katar mögött álló erős pénzügyi lobbira gondolt, nem csalásra.

A FIFA viharos gyorsasággal reagált, Blattert már múlt pénteken vizsgálat alá vonták, vasárnapra pedig tisztázták, Hammamot azonban nem. A katari sportvezetőt felfüggesztették, az ázsiai szövetség élére azonnal Csang Csi-lung került. Ez egyben azt is jelentette, hogy négy napja van a vádak megcáfolására, máskülönben egyetlen indulója lesz az elnökválasztásnak, Joseph Blatter. Nem mintha sokat változtatott volna a helyzeten, de furcsa módon Hammam még napokkal a választást megelőzően sem kapta kézhez a felfüggesztéséről szóló határozat jogi indoklását, így még arra sem kapott lehetőséget, hogy fellebbezést nyújtson be. „Azelőtt büntettek, mielőtt bármit is rám bizonyítottak volna. A vizsgálatok végkimeneteléről azelőtt döntenek, mielőtt azok elkezdődnének” – kürtölte világgá ártatlanságát a katari, azonban ez nem segíthetett rajta. Ellenfele eközben óvatos szavakkal magyarázta az egyre komolyabb morális problémákkal küszködő szervezet bizonyítványát: „A FIFA nincs válságban, csak problémákkal küzd.”


A végén is robbant egy „bomba”

A május 31-e és június 1-je között lezajlott 61. FIFA-kongresszus első napja még viszonylag csendesen zajlott, azonban szerdán újabb bomba robbant: Chuck Blazer, a CONCACAF-zóna főtitkára kiállt a sajtó elé, és csupán annyit közölt, a vesztegetésről szóló hírek nem meglepőek, hiszen a karibi vezetők megvesztegethetők. A FIFA lányos zavarában azt sem tudta, mitévő legyen, gyorsan menesztette pozíciójából a sportvezetőt, majd egy órával később rehabilitálta, és visszahelyezte a főtitkári pozícióba.


Az elképesztő kommunikációs hibákat halmozó világszervezetre az angol szövetség mérte az elnökválasztás előtti utolsó csapást: kezdeményezték, hogy a botrányoktól hangos kongresszust halasszák el, mert ebben a légkörben nem lehet megtartani az elnökválasztást. A reggel fél tíztől ülésező 208 sportvezető közül csupán 36 sorakozott fel a brit javaslat mögé, így folytatódott az ülés.


A bejáratnál eközben komikus jelenetek játszódtak le, a felfüggesztett Bin Hammam ugyanis megpróbált bejutni a zürichi székházba, sikertelenül. Odabent Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke kezdeményezte, hogy Valcke nyilvánosságra került e-mailje nyomán vizsgálják felül a katari világbajnokságról szóló tavalyi döntést. A javaslat kellő időben és helyen hangzott el, mondhatnánk.

A tragikomédiába hajló kongresszuson délután végül egy óra alatt megszületett a döntés: 203 leadott voksból 186 Joseph Blattert támogatta. Az elnök, aki korábban kijelentette, 2011-ben már nem kívánja jelöltetni magát, elsöprő bizalmat kapott, hiszen végül is ő „annak a hajónak a kapitánya, amely vad vizekre tévedt”.


Fotók: Reuters


Köszönő beszédében örömmel nyugtázta, hogy a FIFA ennyire összetartó és egységes. „Négy évünk van, hogy együtt folytassuk az utunkat” – fogalmazott Blatter. Ha a hajó továbbra is a megszokott hullámokon halad majd, félő, hogy félúton elsüllyed.

(Forrás: goal.com, fifa.com, guardian.co.uk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.