A lengyelek nem okozhatnak csalódást a magyaroknak

Nincs még egy ország Európában, amelyben Lengyelország, s különösen a lengyelek olyan rokonszenvet élveznének, mint Magyarországon, s Varsónak kezdenie kellene valamit ezzel a szeretettel – olvasható a Gazeta Wyborcza című lengyel lap keddi publicisztikájában.

MNO
2011. 06. 07. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacek Pawlicki, Az unió lengyel kezekben című cikk szerzője az ismert lengyel mondást idézi (Lengyel, magyar – két jó barát...), magyarul is, és megállapítja: a történelem tanúsága szerint a lengyeleket és a magyarokat valóban évszázadok óta különleges viszony köti össze, s nem csupán a kard és a bor terén.

Ezen nem tudott változtatni a kádári propaganda sem, amely az 1980-as években a lázadozó, munkakerülő lengyelek képét igyekezett a magyarokba sulykolni, s a rendszerváltást követő rivalizálás sem, hogy melyik ország zárja le előbb és jobban az EU-csatlakozási tárgyalásokat. A dolog a magyarok szempontjából rosszul végződött, mert az unió kihasználta a vetélkedést, és szalámitaktikát alkalmazva „tárgyalási szeletekre” vágta a közép-európaiakat. Magyarország magára maradt, és végül rosszabb csatlakozási feltételeket kapott, mint Lengyelország, amit Budapest ma már nyíltan elismer.

Az idő azonban nemcsak a sebeket gyógyítja be, hanem a viszályokat is elsimítja. Ma Európában nincs még egy olyan ország, ahol Lengyelország, s különösen a lengyelek olyan rokonszenvet élveznének, mint Magyarországon – írja. A magyarok sok mindent irigyelnek a lengyelektől: az unióban elért sikereiket, nemzeti büszkeségüket, azt, hogy elkerülte őket a gazdasági és pénzügyi válság. A baloldaliak azért irigylik a lengyeleket, mert Tusk nem olyan, mint Orbán Viktor, aki szerintük diktátor. A jobboldaliak viszont a legutóbbi időkig azért csodálták a lengyeleket, mert sikerült semlegesíteniük a posztkommunistákat.

Budapesti utazásáról írva a szerző megemlíti, hogy a Lengyelországgal kapcsolatos rajzpályázatra 10 ezer magyar gyerek küldött be pályamunkát, s hogy a Nemzeti Múzeumban nagy és drága kiállítás nyílt a két ország ezeréves történelmi kapcsolatairól. Magyarországon népszerű a lengyel irodalom és kultúra, és egész régiók a lengyel turistákból élnek.

A lengyeleknek kezdeniük kellene valamit ezzel a rokonszenvvel, nem lenne szabad csalódást okozni a magyaroknak – folytatódik a cikk. Az egyik terület, ahol valamit lehetne ajánlani cserébe, az EU-ban folytatandó együttműködés lehetne. Az egymást követő magyar és lengyel elnökség prioritásai között vannak olyanok, amelyek egybeesnek: ilyen Horvátország EU-csatlakozása, amely a magyaroknak különösen fontos, vagy a keleti partnerség ügye. Tusk jól tette, hogy – a liberális körök nemtetszése ellenére is – a varsói, szeptemberi csúcstalálkozó társházigazdájának kérte fel Orbán Viktort. A magyar kormányfő segíthet az uniós büdzsé, Schengen vagy a litvániai lengyel kisebbség problémáinak megoldásában is.

Nem kétséges, hogy a hagyományos lengyel–magyar barátságnak új, friss tartalmakra, nagyobb odaadásra van szüksége, nemcsak a politikusok, hanem a nem kormányzati szervezetek részéről is. Hogy a szeretet igazi legyen, jobban meg kell érteni egymást, és ezt nem lehet politikai síkon elrendelni – szögezi le.

Végül megállapítja: a lengyel kormány az utóbbi években mintha túlságosan hitt volna Lengyelország regionális nagyhatalmi státuszában, és mintha csak a legnagyobbak véleményével törődött volna. A nagyokkal játszani kell, de hogy a játszmákban nyerni is lehessen, ahhoz szükség van az olyan kisebb országok, mint Magyarország, Lettország, Bulgária, vagy Szlovákia támogatására – zárja cikkét a szerző, előre – magyarul is – megköszönve Magyarországnak ezt a támogatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.