Baglyok vették be a belvárost

Bagolycsapat lelt otthonra Miskolc belvárosában, a Búza téri, központi piactól nem messze egy családi és társasházas lakóövezetben.

MNO
2011. 06. 14. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember szerint erdei fülesbaglyok telepedtek meg a körzetben, de macskabagoly, sőt talán egyéb fajta bagoly is lehet közöttük.

Esténként a baglyok sajátos hangja – amely hol kiskutya ugatására, hol macska nyávogására, nyivákolására hasonlít – veri fel a környék csendjét, a fák lombjai között pedig nemcsak öles nagyságú madarak, hanem szárnyaikat próbáló fiókák is feltűnnek az éles szeműeknek.

Molnár Attila természetvédelmi mérnök, a miskolci vadaspark egykori igazgatója azt mondta: feltételezése szerint tavaly nagyobb volt a bagolyszaporulat, ezért az idén új fészkelőhelyeket kerestek, és behúzódtak olyan területekre, ahol biztonságban élhetnek. Ugyanakkor az is valószínű, hogy több táplálékot találnak a városon belül, mint azon kívül.

A szakember úgy véli, hogy valószínűleg hosszabb távra rendezkednek be a körzetben a baglyok. „Miután itt költöttek, ide kötődnek a költőpárok, vélhetően itt is maradnak, és utódjaik is a környéken találnak majd helyet maguknak” – magyarázta Molnár Attila.

Egyébként egyre gyakoribb, hogy településekre költöznek be az erdei madarak, mert mind nagyobb mértékben veszítik el természetes életterüket. A bagoly főleg odúban fészkel, ám a modern erdőgazdálkodás nem hagyja, hogy megöregedjenek, odvasakká váljanak a fák, a városokban, falvakban viszont találnak magas épületet, templomtornyot, ahová le tudják rakni fészküket. A fülesbaglyok repülés közben alig láthatók, miután éjszakai életmódot folytatnak, azaz csak a sötétség beállta után indulnak el nesztelen szárnycsapásokkal zsákmányszerző útjukra. Kedvenceik a városokban elszaporodott rágcsálók, amelyek elpusztításával hasznot hajtanak. Nappal viszont úgyszólván mozdulatlanul pihennek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.