Hamarosan újabb norvég eurómilliók érkezhetnek hazánkba

Az EGT (Európai Gazdasági Térség) Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 1,17 milliárd eurós keretéből Magyarország 135 millió eurót használhatott fel, de már folynak a tárgyalások a folytatásról, és az első kiírások a jövő év második felében megjelenhetnek – mondta Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója, a két program első fázisának lezárása alkalmából rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

MNO
2011. 06. 17. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a második legnagyobb kedvezményezett volt, és a következő periódusban 150 millió euró támogatásra számíthat – tette hozzá Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete. A támogatás kétharmada környezetvédelmi célokat szolgált. Az EU 2004-es bővítésekor Izland, Lichtenstein és Norvégia létrehozta az EGT, illetve a Norvég Finanszírozási Mechanizmust. A norvég mechanizmusból a tíz újonnan csatlakozott tagállam, míg az EGT-mechanizmusból – rajtuk kívül – Görögország, Portugália és Spanyolország kapott támogatást.

A létrehozók célja a társadalmi-gazdasági különbségek csökkentése volt. A pályázók ezért elsősorban közcélokat szolgáló – magán, önkormányzati és állami – szervezetek lehettek, de gazdálkodó szervezet is pályázhatott, ha a projektben túlsúlyban volt a közösségi cél. Magyarországon 2342 pályázó igényelt támogatást, de csak 98 projekt nyert. Ebből 84 befejeződött, a maradék egy év hosszabbítást kapott. A környezetvédelmi célok kapták a legtöbb támogatást, ezeket követte az európai örökség védelme és a humán erőforrás fejlesztése.

A támogatási arány 60 százaléktól indult, de elérhette a 90 százalékot is. A nyertes pályázók építettek biogázkutató központot, zajvédő falat, és integrálták a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. A következő lépcsőben 32 támogatási célból lehet majd választani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.