Kis zónában történt a hatalmas erejű rengés

Ismert törésvonal viszonylag kis zónájában zajlott a Japán északi részét ért 9-es erősségű márciusi földrengés, amelynek különlegessége geológiai kutatások alapján abban is rejlett, hogy az óriási energia mindössze alig 20 kilométerrel a tengerfenék alatt szabadult fel.

MNO
2011. 06. 16. 19:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán kutatók a Nature című tudományos folyóirat hasábjain számoltak be vizsgálódásaik legújabb eredményeiről. A Richter-skála szerinti 9-es földmozgás a Japán-árokban történt, ahol a Csendes-óceáni-lemez alábukik az Ohotszk-lemeznek, amelyen a japán szigetek fekszenek. GPS-állomások, a GeoNet-hálozat adatainak elemzéséből sikerült részleteiben megfejteni, hol zajlott a rengés és mi történt.

Tudósok modellezéssel arra jutottak, a földmozgás epicentruma mintegy kétszáz kilométerre Szendaitól keletre, az óceánfenék egy rendkívül tömör, rombusz alakú részében volt. A mérések kezdete óta mindössze maroknyi 9-es vagy annál erősebb földrengést jegyeztek fel, az ilyen mozgások akár több száz kilométer hosszan is „felszakíthatják” a tengerfeneket.

A valaha mért legerősebb katasztrófa, a 9,5 erősségű 1960-as chilei rengés több mint ezer kilométer hosszan szakította fel a lemezszegélyt. A március 11-i földmozgás viszont egy mindössze 400 kilométer hosszú és 200 kilométer széles zónában zajlott. Ami hiányzott a kiterjedésben, az megvolt viszont a mozgásban: az óriási energia ugyanis alig húsz kilométerrel a tengerfenék alatt szabadult fel – világítottak rá a kutatók. Az óceán feneke az epicentrumban óriási léptékben, 27 méterrel csúszott el, vízmozgást keltve, ami megmagyarázza, miért volt olyan pusztító a szökőár – derült ki a föld mozgását milliméteres pontossággal követő GeoNet méréseiből.

A márciusi természeti katasztrófa előtti 15 évben a rendszer felgyülemlő feszültséget figyelt meg Honsú-sziget mentén, ahogy a hatalmas Csendes-óceáni-lemez húzta-vonta a sziget keleti részét. A múltbéli ismeretek azt sugallták, a Japán-árok „hajlamos” az erős, de ritka, cunamival járó rengésekre. Ezt a vélekedést viszont nem támasztotta alá dokumentált bizonyíték, így a veszélyt figyelmen kívül hagyták – állapították meg a kutatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.