Közös nyilatkozatban az egyenlő uniós támogatásokért

Közös nyilatkozatban sürgeti nyolc közép- és kelet-európai tagállam, hogy az Európai Unió 2013 utáni költségvetési időszakában a 2004-ben és 2007-ben belépett tagországokat is teljes mértékben megillessék a halászati ágazatban rendelkezésre álló uniós támogatások.

MNO
2011. 06. 28. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beadványban Magyarország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia emlékeztettek arra, hogy a jelenleg futó költségvetési periódusban a térség államai még nem tudtak teljes mértékben hozzáférni az uniós finanszírozáshoz. A tagországok mezőgazdasági minisztereinek keddi, luxembourgi találkozóján is tárgyalt témáról az ülésen elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nyilatkozat fontos hozzájárulás az Európai Halászati Alap jövőjének alakításához.

Maria Damanaki, az Európai Bizottság halászati felelőse közös sajtótájékoztatójukon jelezte: az uniós végrehajtó testület a következő hétéves uniós költségvetés belső vitájának keretében kitért ennek a témának a megtárgyalására is, de részleteket nem közölt. Reményét fejezte ki, hogy az uniós halászati politika reformjának finanszírozására meglesz a szükséges keret. A biztos azt is hangoztatta, hogy a nyilatkozatban foglaltakat tevékenysége támogatásának veszi.

A nyilatkozat kiáll a halászat fenntartható jellegének uniós szintű megőrzése, biztosítása mellett, és hangsúlyozza az abból származó termékek szerepét az egészséges táplálkozásban.

Fazekas Sándor és Maria Damanaki is emlékeztetett arra, hogy a közös halászati politika reformjának kulcsszava a fenntarthatóság. További vezérelv a regionalitás, a megfelelő finanszírozás, illetve az új alapokra helyezett megállapodások kötése az unió partnereivel – tette hozzá a görög biztos.

Egy kérdésre válaszolva Maria Damanaki elmondta: a találkozón foglalkoztak azzal a problémával, hogy Izland és a Feröer-szigetek elfogadhatatlan módon túlhalássza a makrélát. Nem kizárt, hogy emiatt az unió büntetőintézkedést hoz Reykjavík ellen, amely pedig a héten megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.