Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az atomenergiát kiiktassuk + Képriport

A Magyar Villamos Művek (MVM) 2011–2013-as stratégiája a hatékonyság növelését és a cég regionális szerepének kialakítását tartalmazza összhangban az elfogadás előtt lévő nemzeti energiastratégiával – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Budapesten, a társaság sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790651" target="_blank"><strong>• Magyarország uniós elnöksége eredményes volt</strong></a>

MNO
2011. 06. 14. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-ig is kitekintő stratégia a kormány világos elképzelését tartalmazza arról, hogy váltást akar az energiastratégiában, ami magába foglalja a vagyongazdálkodást, a tevékenységet és a külgazdasági kapcsolatokat is. Az MVM működése a kormányváltást követően igazolja, hogy az állam is lehet jó tulajdonos; azokat a kereteket, amelyek között az MVM-nek működnie kell, az üzleti szempontok határozzák meg – hangsúlyozta a miniszter. A tulajdonos elvárása az, hogy az MVM meghatározó szereplő legyen a régióban és érvényesítse a magyar érdekeket.

Fellegi Tamás megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban az energiapiac nem várt átalakuláson ment keresztül: az észak-afrikai események Európa ellátásbiztonságát veszélyeztetik, a japán Fukusima atomerőmű balesete pedig radikális politikai döntéseket eredményezett. Ezzel a miniszter a németországi atomerőművek bezárására utalt, ami az áram árának emelkedését eredményezi már rövid távon.

Fellegi Tamás miniszter közlése szerint ősszel dönt a kormány a paksi atomerőmű bővítéséről. Mint mondta, a kormány álláspontja szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az „atomenergiát kiiktassa a magyar villamosenergia-rendszerből”. A miniszter közölte azt is, hogy most az atomerőmű stressztesztjére koncentrálnak, de a háttérben már előkészítik az új atomerőmű pályáztatását is. „Elöljáróban annyit mondhatok, hogy átlátható, nyilvános és versenyszerű pályáztatást akarunk a legjobb ajánlatért, hogy elkerüljünk minden politikailag motivált feltételezést.”

A stratégiai lépések eredményeként 2013-ra az MVM-csoport készpénztermelő képességét mutató EBITDA (kamatfizetés, értékcsökkenési leírás és adózás előtti nyereség) 50-60 milliárd forinttal, 147-170 milliárd forintra nő, míg tavaly konszolidáltan 93,51 milliárd forint volt – ismertette a terv részleteit Bács Zalán, az MVM stratégiai vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy 2020-ban már 250 milliárd forint EBITDA-val számolnak.

A tőkestruktúra hatásaitól tisztított nettó profit (NOPLAT) 2013-ra a 2010. évi 41,91 milliárd forintról 70-75 milliárd forintra nő. A működési készpénz (cash flow) akkor 130-140 milliárd forint lesz, szemben a múlt évi 31,55 milliárddal. A befektetett tőkére vetített elvárt hozam (EVA) tavaly 22,12 milliárd forint mínuszt mutatott, 2013-ra azonban 800-850 millió forinttal emelkedhet.

A stratégia három pillére: a versenyképesség javítása, a hatékonyság növelése és az értékteremtés – mondta Bács Zalán. Ezt szolgája a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbítása, az erőmű bővítése, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a gáz-nagykereskedelmi, illetve a földgázszállítási piacra történő belépés, a regionális terjeszkedés és az innováció.

Az MVM Romániában és a Nyugat-Balkánon, Horvátországban, Szerbiában és Bosznia Hercegovinában kíván terjeszkedni, beruházásokkal, befektetésekkel és partneri kapcsolatok révén. Romániában szó lehet egy tározós vízi erőmű építéséről. Baji Csaba ehhez hozzátette: vizsgálják a lehetőségét ilyen szabályozó erőmű létesítésének Magyarországon is, mert az új atomerőmű ezt mindenképpen szükségessé teszi.

Újságírói kérdésre válaszolva Fellegi Tamás a Mol és az MVM üzleti ügyének minősítette a két társaság lehetséges együttműködését. Baji Csaba azt mondta, a középtávú tervben nem számolnak a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. eszközeinek megvásárlásával. Mint ismert, jogszabály alapján az MVM csoporthoz tartozó OVIT kapott lehetőséget földgázszállításra és földgázvezeték-építésre. A megújuló energiatermeléssel kapcsolatban elsősorban geotermikus és szélerőművek jöhetnek szóba, ez utóbbiak főleg külföldön.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.