Repedezik a Testvériség

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség számos tagja, köztük egy neves személyiség szakított a mozgalommal, hogy új pártot alapítson, további repedéseket idézve elő a befolyásos iszlamista csoportban, amely várhatóan a legjelentősebb induló lesz az országban szeptemberre kiírt parlamenti választásokon.

MNO
2011. 06. 27. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Muzulmán Testvériség volt a legnagyobb befolyással bíró szervezett ellenzéki erő azelőtt, hogy Hoszni Mubarak államfőt február 11-én népfelkeléssel eltávolították a hatalomból. Várakozások szerint a mozgalom nagy támogatást kap a szeptemberi választásokon. A Muzulmán Testvériség ugyanakkor számos új kihívás előtt áll a népfelkelést követő időszakban Egyiptomban, ahol az új politikai nyíltság árát a párt drágán fizetheti meg. Több frakciója, legutóbb számos fiatal tagja szakított a mozgalommal, hogy megalakítsa a Szabadság és Igazság Pártját. Az alapítók szerint nem vallási, hanem – az iszlám törvénykezés, a saría elveit követő – polgári pártot hoztak létre.

A történtek nagy aggodalommal töltik el az eredeti mozgalmat, amely kilátásba helyezte, hogy eltávolítja azokat a tagjait, akik csatlakoznak a vetélytársakhoz. Korábban soraiból már kizárta egyik tagját, aki önhatalmúlag jelezte indulását az elnökválasztáson. A legújabb szakadár pártot a Testvériség reformista táborának tagjai vezetik, akik vasárnap jelentették be, hogy megalakítják az ar-Rijáda (Úttörők) különálló tömbjét. A szervezet szerint az iszlám Egyiptom kultúrájának az alapja, de a politikájának nem. A Muzulmán Testvériség ezzel szemben azt hirdeti, hogy az iszlám jelenti a megoldást, és az iszlám törvénykezés a társdalom alapja.

Az új formáció egyik vezető tagja, Háled Dávúd bírálta a Muzulmán Testvériséget azért, mert nem tesz különbséget az iszlám igehirdető és politikai pártként folytatott küldetése között. Kritizálta egyben a mozgalmon belüli demokráciaellenes gyakorlatot is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.