A felgyülemlett problémák arcul csapták az országot

David Cameron brit miniszterelnök szerint a múlt heti zavargások miatt a teljes kormányzati politikát felül kell vizsgálni, hogy megbirkózhassanak a felszínre került társadalmi problémákkal. Boris Johnson londoni polgármester szerint az elmúlt hét zavargásainak tanulsága egyértelmű: kemény rendőri fellépésre van szükség, emellett reményt és útmutatást kell nyújtani a fiataloknak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803437" target="_blank"><strong>• Cameron az amerikaiak tanácsát kérné, de kritikák érték</strong></a>

MNO
2011. 08. 15. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a választókerületében, Oxfordshire-ben tartott beszédében hangsúlyozta: lassú erkölcsi hanyatlás figyelhető meg a brit társadalomban. A zavargások, amelyek végigsöpörtek Londonon és több vidéki nagyvároson, „ébresztőt jelentenek az országnak” – mondta. Kifejtette: „Az évtizedek alatt felgyülemlett társadalmi problémák arcul csaptak minket.” A bűnözők elleni kemény fellépés mellett ezekre a gondokra is megoldást kell találni – jelentette ki. Cameron egyebek mellett kitért arra is, hogy a rendbontások nem a kormány politikája vagy a szegénység miatt törtek ki. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a 2015-ös választásokig segítséget nyújtanak a 120 ezer legrosszabb helyzetben lévő családnak, és mindent megtesznek azért, hogy felszámolják a bandák tevékenységét.

A megoldandó problémák közé sorolta egyebek mellett az apa nélkül felnövő gyermekek helyzetét és a fegyelmet tartani képtelen iskolákat. Mint mondta, kormányának tagjaival megvizsgálják, milyen lépéseket kell tenniük a társadalmi problémák megoldásáért. Emlékeztetett, hatalomra kerülésekor is ezt emelte ki elsődleges feladataként, és az elkötelezettsége „erősebb, mint valaha”.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője Észak-Londonban mondott beszédében kijelentette: „A politikusi ösztönök azt diktálják, hogy új szabályokat dolgozzanak ki, új tanácsadót fogadjanak fel, de ez nem felel meg az emberek elvárásainak, ők valódi, hosszú távú megoldást akarnak.” Az ellenzéki politikus „nemzeti párbeszéd” kezdeményezését sürgette a leginkább érintett területeken. A képviselő szerint a kormány a saját érdemének tekinti a jó döntéseket, de rögtön „a rendőrséget hibáztatja, ha valami rosszul sül el”.

Időközben őrizetbe vettek egy 16 éves fiút a 68 éves Richard Bowes halálával összefüggésben, az idős férfit múlt hétfőn támadták meg Londonban. Az ügyben korábban őrizetbe vett 22 éves férfit elengedték. A birminghami bíróság elé áll hétfőn egy 17 és egy 26 éves férfi, akiket a szerdán elgázolt három férfi megölésével gyanúsítanak. Manchesterben a zavargásokkal összefüggésbe hozhatókat 400 üzletből kitiltották a városközpontban.

Bill Bratton amerikai rendőrségi szakértő a The Guardiannek hétfőn úgy nyilatkozott, lehetséges úgy megreformálni és hatékonyabbá tenni a brit rendőrséget, hogy egyúttal a kormány által tervezett kiadáscsökkentést is végrehajtják. A hét végén a megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően sehol sem voltak rendbontások Angliában.

London megküzd a következményekkel

A The Daily Telegraph című brit napilap hétfői számában megjelentetett írásában Boris Johnson kijelenti: természetesen London képes megküzdeni a történtek következményeivel, újjáépítik a várost, segítséget nyújtanak a károsultaknak és gazdasági akciótervet dolgoznak ki a leginkább érintett városrészeknek. Azonban nem lehet elfelejteni, ami történt, és meg kell vizsgálni, mi váltotta ki a zavargásokat – mutat rá. Mint kiemeli, nem áll semmilyen konkrét politikai üzenet a rendbontások mögött, az okok alighanem nagyon összetettek. Egyesek mohóságból fosztogattak, másokat a hatalom érzése hajtott, megint mások, például a bandák tagjai pedig azért tették, mert nem akartak lemaradni a többiektől – véli.

Hozzáteszi: a rendbontók többsége a legrosszabb szociális és gazdasági helyzetben lévők közül került ki, és a zavargásokkal összefüggésben elítéltek 69 százaléka már nem először került összetűzésbe a törvénnyel. Ezekről a fiatalokról sokan azt mondják, nincs állásuk, nincs reményük és nincs jövőjük – mutat rá. Kiemeli: lehet új állásokat létrehozni, de az nem igaz, hogy lehetetlen elhelyezkedniük. A londoni szolgáltató szektor igen sok bevándorlót foglalkoztat, és a munkaadók azt állítják, ők olyan képességekkel és erkölcsi értékekkel bírnak, amelyeknek a londoniak híján vannak – fogalmaz. A polgármester szerint az oktatási rendszer és a családi háttér hibája, hogy ezek a fiatalok nem tanultak fegyelmet, nincs ambíciójuk, és nem tudják megkülönböztetni a jót a rossztól. Bandák helyett vonzóbb alternatívákat kell nyújtani nekik – véli.

Boris Johnson megállapítja: a legegyszerűbb megoldás kijelenteni, hogy mindez a rendőrség hibája, mert elvesztették az irányítást az utcákon. Persze a rendőrség is követett el hibákat – jegyzi meg a polgármester, hozzátéve: de nem lehet mindenért őket hibáztatni. „Adhatunk vízágyúkat a rendőrségnek, vagy inkább megerősíthetjük a szülőket, hogy joguk van fegyelmezni a gyermekeiket, és a tanárokat, hogy fegyelmet kell tartaniuk az osztályban” – írja. Mint kijelenti: habár fontos megteremteni a rendőrség határozott fellépésének a feltételeit, hosszú távon megoldást kell találni a fiatalok problémáira is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.