A mézeskalács több mint egyszerű vásárfia

A mézeskalácsos mesterség emlékei elevenednek meg július 30-án és 31-én a cívisvárosban, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán. A IV. Mézeskalács Fesztiválon színes programok kínálnak remek szórakozást kicsiknek-nagyoknak, a kirakodóvásáron pedig mindenki talál kedvére való mézes finomságot és vásárfiát.

MN
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen volt az egyik központja a hazai mézeskalácsos mesterségnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy e városban évszázadokon keresztül kiváló minőségű, messze földön híres mézeskalácsot készítettek, és persze készítenek ma is. A szemet és gyomrot vidító, érzelmeket közvetítő készítményeiket árusító mézeskalácsosok a mai napig a vásárok, búcsúk, kisebb-nagyobb rendezvények elmaradhatatlan szereplői. Igazi helyi jellegzetesség a Nagytemplom rajzával díszített, úgynevezett debreceni tányér, amelyet ma is készít műhelyében Radics László népi iparművész. A hagyományos technológiával előállított festetlen mézeskalács készítése során a mézből, lisztből, cukorból álló masszából ütőfával alakítják ki a mintát, majd kemencében kisütik.
A mézeskalács-fesztivál azonban nemcsak e megunhatatlan vásárfiáról szól, hanem mindenről, ami csak a mézzel kapcsolatos: a méz kultúrtörténetéről, sokrétű felhasználásáról, előnyös élettani hatásairól, a szorgos méhekről, a méhészekről, a mézes csodák születéséről. A program szombat délelőtt a Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar hívogatójával veszi kezdetét. Az érdeklődők előadást hallgathatnak a méhek és az emberiség évezredes kapcsolatáról, valamint a mézesbábos mesterség műhelytitkairól Nürnbergtől Debrecenig. Kórusmuzsika és magyar nóta csendül, bemutatkozik a Göndöcs Benedek Méz- és Mézeskalács Lovagrend. Kora délután mediterrán dallamok festik alá a programokat a Perro Negro zenekar előadásában; a gyerekek örömére megelevenedik a színpadon Kolontos Palkó és Micimackó története.
Vasárnap a Pálinka Lovagrend és Gyönyörű Zsiga vőfély mézespálinkás köszöntője nyitja a napot. Lesz folklórműsor, Mézesmadzag vetélkedő a kicsiknek, előadás az elfeledett italunkról, a mézserről és a márcról. Az alacsony alkoholtartalmú italt a középkori Magyarországon széles körben fogyasztották: egy sajtár mézet két sajtár vízben felforraltak, csillagánizst adtak hozzá, majd erjesztették.
A déli dudaszót bábszínház (Csizmás kandúr), majd haditorna-bemutató követi. A gyerekek készíthetnek nemezméhecskét, csomagolhatnak mézescsókot, fűzhetnek gyöngyöt, sőt építhetnek mézeskalács házikót is. Mindkét nap programját táncház zárja.

Múzeumi kitérő. Akinek kedve tartja, a fesztivál ideje alatt tárlatvezetésre indulhat A Hrabal-galaxis pillanatképei című tárlaton, valamint Medgyessy Ferenc szobrászművész életmű-kiállításán. A Nagytemplom közelében található múzeum névadója, Medgyessy Ferenc kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész 1881-ben született Debrecenben. A középiskolát a Református Főgimnáziumban végezete, Móricz Zsigmond évfolyamtársa volt. Kortársai közül baráti szálak fűzték Rippl Rónai Józsefhez. Életműve a modern magyar szobrászat kiemelkedő értéke: több ezer grafika, számos köztéri szobor, relief és dombormű fűződik a nevéhez.
Infó: www.derimuz.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.