A miniszterelnöki székre pályázik?

Tízoldalas, a Bungeisundzu havilap szerdai számában megjelent írásban foglalta össze politikai-gazdasági nézeteit Noda Josihiko, Japán pénzügyminisztere; elemzők szerint a miniszterelnöki székre pályázik.

MNO
2011. 08. 10. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noda az „Az én politikai tervezésem” című dokumentumban többek között amellett érvelt, hogy a szigetországnak nem szabad a márciusi természeti csapásokra hivatkozva elodázni költségvetési egyensúlyának helyreállítását. Ugyanakkor nem explicit módon szólt arról, hogy adóemeléseket tervezne. Úgy fogalmazott: a kiadáscsökkentés és a gazdasági növekedés „korlátozottan” járulnának hozzá a közadósság csökkentéséhez. A cikkben – az általában visszafogottan nyilatkozó politikus – többek között energiaügyi, diplomáciai és parlamenti ügyekben is állást foglalt.

Elemzők szerint az írás egy nem hivatalos bejelentés arra, hogy Noda harcba száll a miniszterelnöki székért, miután a jelenlegi kormányfő, Kan Naoto – a várakozások szerint – már a hónap végén távozik székéből. Kan Naoto korábban bejelentette, hogy néhány kulcsfontosságú törvény elfogadása, így a természeti csapások utáni pénzügyi támogatásokról, illetve a megújuló energiaforrásokra való átállásról szóló jogszabályok megszavazása után távozik a miniszterelnöki pozícióból.

A szerdán megjelent írás elemzők szerint tartalmát tekintve nem tér el jelentősen a jelenlegi kormány politikájától. Az atomenergia-függőség drasztikus csökkentésére, a szoros amerikai külpolitikai kapcsolatok megőrzésére, illetve a kereskedelmi liberalizációra szólít fel. A pénzügyminiszter részletesen kifejtette a jen erősödése elleni, a külföldi hatóságokkal koordinált devizapiaci intervenciót, illetve annak megszervezésében játszott fontos szerepét.

Noda ugyanakkor apró bírálatot fogalmazott meg Kan kormányzati bürokráciához fűződő viszonyáról. Korábban sokan bírálták a kormányfőt, amiért a márciusi természeti csapások és az azt követő atomválság idején saját hatáskörbe vette valamennyi fontos döntés meghozatalát. Ez egyesek szerint ahhoz vezethetett, hogy a fukusimai atomerőmű balesetére későn reagáltak a hatóságok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.