Az euróövezetben romlott az üzleti hangulatmutató

Romlott az üzleti hangulat az euróövezetben a harmadik negyedévben – mutatta ki szerdán megjelent felmérésében az ifo. A tekintélyes német gazdaságkutató intézet legutóbb 2009 elején, a világméretű válság eddigi legsúlyosabb szakaszában regisztrált hangulatromlást.

MNO
2011. 08. 10. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifo összetett hangulatmutatója a második negyedévi 118,9 pontról 110,6 pontra esett, így már alig haladja meg a sokévi átlagot – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. A legnagyobb mértékben a kilátások – a következő hat hónapban várható gazdasági folyamatok megítélése – romlott, az erre vonatkozó részmutató 95,1 pontról 83,6 pontra gyengült. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző részindex kisebb mértékben, 159,4 pontról 156,6 pontra csökkent. A párizsi nemzetközi kereskedelmi kamarával (ICC) közösen végzett felmérésben összesen 274 elemzőt kérdeztek meg.

A 17 euróövezeti tagállam közül csupán Németország gazdasági helyzetét nevezték kiválónak. „Jó” minősítést Ausztria, Finnország és Észtország kapott. Belgium gazdasági helyzete „kedvező”, Franciaország, Hollandia és Szlovákia gazdasági helyzete pedig a „kielégítő” minősítést kapta a szakértőktől. A gazdasági helyzet mindenekelőtt Cipruson romlott az első negyedévhez képest – áll a közleményben. A szigetország mellett Olaszország is „kedvezőtlen” minősítést kapott, a rangsor alján pedig Spanyolország áll, a már most is külső segítségre szoruló államok – Görögország, Írország és Portugália – társaságában. Ugyanakkor Spanyolország, Írország és Franciaország gazdasági helyzete javulhat a következő 6 hónapban, az euróövezet keleti tagállamaiban – Észtországban, Szlovákiában és Szlovéniában – pedig stabilitásra lehet számítani az elemzők szerint.

Az inflációs várakozások némileg nőttek, az árszínvonal az idén 2,6 százalékkal emelkedhet, ami meghaladja az első negyedévben becsült 2,5 százalékot, valamint az Európai Központi Bank „2 százalék körüli, ám annál nem magasabb” inflációs célját. Ugyanakkor az első negyedévhez képest kevesebben számítanak a kamatok emelkedésére – áll az elemzésben, amely szerint a hozzáértők úgy vélik, hogy az euró még mindig túlértékelt a dollárhoz képest, ezért a közös deviza folytatódó gyengülésére lehet számítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.