Beázott a milánói Brera képtár

Beáztak a milánói Brera képtár termei, Raffaello egyik festményét az utolsó pillanatban sikerült megmenteni. Mint kiderült, a múzeumnak még szerelőre sincsen pénze.

MNO
2011. 08. 14. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raffaello festménye a teremőrök gyorsaságának köszönheti, hogy megmenekült – számolt be az olasz sajtó a milánói Brera képtárban történtekről. A múzeum tetején beesett esővíz végigcsurgott a képtár emeletein, majd a folyosón és éppen abban a teremben tört elő, ahol a reneszánsz festő egyik legismertebb alkotását őrzik.

A Mária eljegyzése című festményt az utolsó pillanatban kapták le a falról, még mielőtt a víz elárasztotta a Raffaello és kortársai remekműveit őrző múzeumtermet. A jelenetet maguk a teremőrök örökítették meg a szakszervezetük által a sajtónak is elküldött videofelvételen.

Régi problémáról van szó. A Mária Terézia osztrák uralkodó alapította képtárban, mely 2009-ben ünnepelte fennállása 200. évfordulóját, 14–19. századi festők több mint ötszáz képe látható. Állami múzeumként azonban a Brerának egyre kevesebb a pénze, főleg a jelenlegi költségvetési megszorítások közepette. Az esőben beázó tető harminc éve vár helyreállításra – hangoztatta a képtár igazgatója, Sandrina Bandera.

A kulturális tárcát vezető Giancarlo Galan azt javasolta megoldásként, hogy a képtárat a Milánóban tervezett új múzeumközpontba költöztessék át, amelyre a miniszter százhetvenmillió eurót ígért.

Egyelőre a vízvezeték-szerelő kifizetése is elegendő lenne – válaszolta a Brera igazgatója, aki az újságoknak elmondta, a képtár évi hétszázezer euróból gazdálkodik, de csak a közüzemi számlákra nyolcszázezer kellene.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.