Békéltetni jöttek, egyelőre hiába

Előzetes megállapodást között a NATO-vezetésű koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) a szerb kormány képviselőivel arról, hogy felszámolják a Koszovó északi részén helyi szerbek által emelt útakadályokat, és egyelőre a békefenntartók ellenőrzése alatt marad két határátkelő; a koszovói kormány máris elutasította az egyezséget.

MNO
2011. 08. 04. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás tervezetét Erhard Bühler koszovói KFOR-parancsnok dolgozta ki a szerb kormány két képviselőjével tartott szerdai találkozóján – közölte a KFOR. Az egyezséggel azt szeretnék elérni, hogy lecsillapodjon a feszültség Koszovó túlnyomórészt szerbek lakta északi csücskében. A múlt héten ugyanis ismét föllángolt az erőszak a térségben, miután a koszovói rendőrség különleges egysége át akarta venni az ellenőrzést két átkelő fölött a koszovói–szerb határon, ami óriási felháborodást váltott ki a helyi szerbek körében. A feldühödött szerbek útakadályokat létesítettek, és az egyik átkelőt, a jarinjeit felgyújtották. A két határállomást néhány napja a KFOR ellenőrzi.

A megállapodástervezet értelmében az útakadályokat felszámolják, szeptember közepéig pedig a KFOR ellenőrzi a két határátkelőt, de a határidő szükség esetén meghosszabbítható. Az albán többségű koszovói kormány máris elutasította az egyezséget, mondván, hogy az fütyül Pristina azon „alapvető célkitűzésére”, hogy koszovói rendőröket és vámosokat vezényelhessen a két határátkelőre.

Koszovó – Szerbia egykori albán többségű tartománya – 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. A helyi szerb kisebbség azonban nem ismeri el a koszovói hatóságokat, és kizárólag Szerbia fennhatósága alá szeretne tartozni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.