Drákói szigor a dohányosokkal szemben

A dohányzás visszaszorítására újabb drákói intézkedéseket készít elő az orosz kormány: 2014-től meg akarják tiltani a pöfékelést egyebek között a közlekedési eszközökön, de még a pályaudvarok és a repülőterek környékén is.

MNO
2011. 08. 16. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-től nem lehet majd dohányozni az éttermekben és szórakozóhelyeken sem. A lakóházak lépcsőházában is csak akkor lehet rágyújtani, ha erre megfelelő helyet alakítanak ki az összes lakó hozzájárulásával, Oroszországban ugyanis nagyon sokan cigarettáznak a lépcsőházban. A javaslat szerint meg kell védeni a dohányfüsttől a börtönben és vizsgálati fogházakban fogva tartottakat is.

Emellett minimálárat állapítanak meg a dohányárukra; ezt a készülő törvényjavaslat értelmében évente emelik majd, és az élelmiszerek drágulásánál nagyobb mértékben. Az egész országban már 2013-ban megszüntetik a dohányárut kínáló kioszkokat, és csak az 50 négyzetméternél nagyobb boltokban lehet majd cigarettát árusítani. A korlátozások vonatkoznak a tubákra és a rágóbagóra, valamint az Oroszországban nagyon népszerű vízipipára is.

Az egyes régióknak a szövetségi jogszabály lehetőséget nyújt még szigorúbb fellépésre. Egy júliusban közzétett felmérés szerint az oroszok 80 százaléka támogatja a dohányzás betiltását nyilvános helyeken.

Oroszországban a parlament 2008-ban hagyta jóvá a csatlakozást a dohányzás visszaszorítására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2003-ban kidolgozott keretegyezményhez. A munkahelyeken már ezt megelőzően is csak külön e célra kijelölt helyen lehetett dohányozni, és tilos volt füstölni a helyiérdekű vonatokon és a repülőgépeken, a zárt sportlétesítményekben, egészségügyi intézményekben és az oktatási intézményekben, illetve az utóbbiak körül 100 méteres körzetben.

A dohányáruk reklámja a dohányboltok kivételével szintén tilos, de most megtiltják a dohányipari cégeknek a szponzorálást is. Egy idei, márciusi bírósági ítélet emellett javasolta a dohányzás betiltását a kapualjakban és a szociális célú objektumokban.

Oroszország a világon a harmadik helyen áll a dohányipar termelését tekintve az Egyesült Államok és Kína mögött, de a fogyasztás terén az első: a férfiak több mint 60, a nők több mint 30 százaléka, a 19-44 éves korosztály mintegy 40 százaléka, és ezen felül több mint hárommillió 15-19 éves kamasz cigarettázik. Évente 400-500 ezer ember veszti életét a füstölés okozta megbetegedésekben. 2005–2010 között 30 százalékkal nőtt a dohányáruk fogyasztása, főleg mert egyre több nő, kamasz, sőt gyerek cigarettázik, sokan már 8 éves korukban füstölni kezdenek.

A dohányosok egyetlen év alatt a GDP egy százalékának megfelelő összeget költenek cigarettára, noha a dohányáru kifejezetten olcsó. Mintegy 60 százalékuk szeretne leszokni, de a próbálkozások 90 százaléka kudarcba fullad.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.