Egyelőre nem rúgják ki a liberális külügyminisztert

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy az éles belső bírálatok ellenére egyelőre nem váltják le a német külügyminisztert. A Die Welt interjút készített Richard Sulikkal, aki azt követeli, hogy mentőcsomagok helyett hagyják Görögországot csődbe menni.

2011. 08. 29. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Guido Westerwelle szabad demokarta (FDP) külügyminiszter hosszú vonakodás után elismerte a NATO-szövetségesek hozzájárulását Tripoli felkelők általi bevételéhez. Eddig Westerwelle állandóan úgy érvelt, hogy a siker részben a Németország által követett szankciós politikának köszönhető, ami elszigetelte a Kadhafi-rezsimet, elvágta az utánpótlást, s ezzel meggyorsította a katonai összeomlást. A pártvezetés vasárnap világossá tette, hogy nincs olyan terv az FDP-n belül, miszerint leváltanák a külügyminisztert. A kiszivárgott hírek szerint Philipp Rösler FDP-elnök az elmúlt napokban eredménytelenül próbált a NATO-t elismerő szavakat kicsikarni a líbiai harcok kapcsán. Többnapi belső vita után Rösler a nyilvánosság elé lépett és feltűnő ellentétben Westerwellével elismerte a NATO-partnerek teljesítményét.

Die Welt

Szlovákia az euróövezet egyetlen tagállama, amelyik mindeddig egyetlen centtel sem szállt be a görög mentőcsomagokba. A Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS) vezetője a legszívesebben a mostani mentőcsomagot is megakadályozná. Kérdésre válaszolva Richard Sulík elmondta, mindent elkövet, hogy a legfrissebb, 340 milliárd eurós mentőcsomagot megbuktassa a pozsonyi parlamentben. Sulík szerint a hitel csak ront a helyzeten, hiszen eddig semmi jele sincs, hogy a görög gazdaság az eddigi támogatások hatására egészségesebbé vált volna és képes lenne visszafizetni a 350 milliárd eurós hiteleit. Sulík szerint elkerülhetetlen Görögország csődje. Ugyanakkor kijelentette, őt nem azért választották, hogy Brüsszel vagy más főváros dicsérje, hanem a szlovák érdekek védelmezéséért. Nem hajlandó olyan öt- vagy tízmilliárdos csekket aláírni, amely lehetővé teszi, hogy Görögországban továbbra is a szlovákiai nyugdíjnak a négyszeresét fizessék ki, vagy az írek megtarthassák a 12,5 százalékos adókulcsukat. A parlamenti elnök kijelentette, sajnálja, hogy országa 2009-ben belépett az euróövezetbe, s ma Pozsony jobban állna, ha megtartotta volna fizetőeszközként a koronát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.