Egyelőre nem vizsgálódik az olasz kormány + Képek

Az olasz kormány egyelőre nem vizsgálja felül a gazdasági növekedésről szóló előrejelzését a pénteken elfogadott drákói megszorító csomag fényében – közölte Giulio Tremonti pénzügyminiszter.

MNO
2011. 08. 13. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország azzal számol, hogy idén 1,1, jövőre pedig 1,3 százalékkal gyarapodik bruttó hazai terméke (GDP). Éves összevetésben az idei második negyedévben 0,8 százalékkal növekedett a hazai össztermék. Szombaton tartott sajtóértekezletén Tremonti kifejtette: a kormánynak meggyőződése, hogy a liberalizációs és munkaügyi intézkedések, az egyszerűsítések jelentősen hatást gyakorolnak a GDP-re, elősegíthetik növekedését.



„Nehezen tudható, hogy milyen mértékben és hogyan... Nehéz előrejelzést készíteni. Vannak világpiaci jelenségek, amelyek hatást gyakorolnak, csakúgy mint a mieink” – fejtegette a miniszter, hangsúlyozva, hogy „nyugodt lelkiismerettel az ország érdekében cselekedett” az újabb megszorító csomagot illetően.

Elemzők szerint az új takarékossági program visszaveti a fogyasztói bizalmat, és tovább gyengíti az amúgy is gyér hazai keresletet.

Az olasz kormány a következő két évben 45,5 milliárd eurót kíván megtakarítani annak reményében, hogy véget vet a spekulatív támadásoknak az eurózóna adósságválsága által utolért Olaszország ellen. Az újabb intézkedések kiegészítik a július közepén elfogadott, három év alatt 45,5 milliárd eurót megspórolni tervező csomagtervet.



(Fotók: Reuters)

Az új, drákóian szigorú konszolidációs csomagot vasárnap teszik közzé a hivatalos közlönyben, s a parlamentnek 60 napon belül kell ratifikálnia azt. Silvio Berlusconi miniszterelnöknek nem áll szándékában bizalmi szavazást kérni, mert álláspontja szerint az intézkedések olyan komolyak, hogy az egész parlamentnek ki kell állnia mellette.

Tremonti megismételte felhívását a közös európai kötvénykibocsátás bevezetésére, mondván, ez lenne az eurózóna adósságválságára a legjobb megoldás. „Szükség van az integráció elmélyítésére és az állami pénzügyek konszolidálására Európában” – hangoztatta Tremonti, aki szerint elkerülhető lett volna az adósságválság, ha léteztek volna eurókötvények.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.