Éles támadás Washington ellen, lecserélnék a dollárt

Kína a Standard &amp; Poor's lépésére reagálva határozottan elítélte szombaton az Egyesült Államokat amiatt, hogy nem tesz eleget strukturálisadósság-gondjainak megoldására, és kijelentette, hogy a világnak egy új, stabil tartalékvalutára van szüksége a dollár helyett.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801815" target="_blank"><strong>• Folytatódik a világválság? Egyre mélyebben a forint + Képek + Videó</strong></a>

MNO
2011. 08. 06. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hszinhua hírügynökség kiadásban megjelent kommentár az első hivatalos kínai reagálás arra, hogy az S&P nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, „AA-plusz”-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát.

„Kínának mint a világ egyetlen szuperhatalma legnagyobb hitelezőjének minden joga megvan arra, hogy követelje az Egyesült Államoktól strukturálisadósság-problémáinak megoldását, és azt, hogy gondoskodjon Kína dollárban lévő értékpapírjainak biztonságáról” – írta a Hszinhua.

Kína felszólítja az Egyesült Államokat, hogy a józan gondolkodásnak megfelelően szabaduljon meg hitelfüggőségétől. Ha Washington nem csökkenti jelentős mértékben gigantikus mértékű katonai kiadásait, és nem karcsúsítja a túlméretezett szociális támogatást, akkor az S and P döntése „csak az előjátéka lesz az amerikai adósosztályzat mások által is megtörténő, pusztító hatású leminősítésének” – mutatott rá a Hszinhua.

Kína álláspontja szerint az amerikai adósságosztályzat további leminősítése alááshatja a világgazdaságot, és új pénzügyi megrázkódtatásokat válthat ki. „Nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni az amerikai dollár kibocsátását, és a gazdasági katasztrófa elkerülésére megoldás lehet egy új, stabil és biztonságos tartalékvaluta létrehozása” – írta a Hszinhua.

A kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő már szerdán tovább gyengítette, „A-plusz” besorolásról „A”-ra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatát, s egyben negatív kilátást adott a besorolásra. A Hszinhua szerint az S and P bebizonyította, hogy a kínai hitelminősítő nem tett mást, mint „kimondta a rettenetes igazságot a világ befektetőinek”.

Bekövetkezett a leminősítés

Az Egyesült Államok első ízben elvesztette a lehetséges legjobb, „AAA” adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, „AA-plusz”-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát. Az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolta a hitelminősítőt, hogy a döntés előkészítésekor kétbillió dollárral elszámolta magát, a jegybank pedig közölte: a visszaminősítés nem teszi kockázatosabbá az amerikai állampapírokat.

Az S&P a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként rontotta le az amerikai adósbesorolást, a növekvő amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. A hitelminősítő pénteki közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges.

A leminősítés nyomán a korábban a világ legbiztonságosabb befektetésének tekintett amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint például a brit, német, francia vagy kanadai kormánykötvényeké. Emiatt drágulhat az amerikai adósságszolgálat finanszírozása. Az S&P közleményében hangsúlyozta, az amerikai kormány és a törvényhozás által a minap elfogadott költségvetési konszolidáció elmarad attól a mértéktől, amelyre a ház megítélése szerint szükség lenne az amerikai adósság középtávú konszolidációjához.

„Kérdéseket vet fel az S&P hitelességével kapcsolatban”

John Chambers, az S&P értékelő bizottságának vezetője a CNN amerikai hírtévének nyilatkozva úgy vélte, az Egyesült Államok elkerülhette volna a leminősítést, ha korábban emeli meg az adósságplafont. A washingtoni pénzügyminisztérium válaszul azzal vádolta meg a hitelminősítőt, hogy költségvetési becsléseiben kétbillió dollárral elszámolta magát.

Az ügyet ismerő tisztségviselők szerint az S&P túl nagy jelentőséget tulajdonít az adósságplafon megemelését megelőző politikai vitáknak, a minisztérium pedig jelezte a számítási hibát, amely – mint a források fogalmaztak – „kérdéseket vet fel az S&P hitelességével kapcsolatban”. Az amerikai jegybank, a Fed és más bankfelügyeleti szervek hangsúlyozták, az S&P lépése nem változtat az amerikai kincstárjegyek vagy a szövetségi kormány garanciájával kibocsátott egyéb értékpapírok kockázatának mérlegelésére vonatkozó szabályokon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.