Folytatódik a világválság? Egyre mélyebben a forint + Képek + Videó

A G7-ek pénzügyminiszterei napokon belül üljenek össze – javasolta pénteken este Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután több mint egy hete bizonytalanság uralkodik a pénzpiacokon és a tőzsdéken a befektetőknek arra a félelmére, hogy lassul az amerikai gazdasági növekedés, az euróövezet adóssággondjai pedig nem enyhülnek. A forint egyelőre képtelen erősödni a svájci frankkal szemben, és úgy tűnik, stabilizálódik a 250-es határ körül. Obama egyelőre bizakodó, és külső tényezőkkel magyarázza az alacsony gazdasági növekedést.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801804" target="_blank"><strong>• Két éve nem volt ilyen mélyen a BUX</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801749" target="_blank"><strong>• A frank erősödése lassíthatja a magyar gazdaság növekedését</strong></a>

MNO
2011. 08. 05. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G7-ek pénzügyminiszterei napokon belül üljenek össze – javasolta pénteken este az olasz kormányfő, miután több mint egy hete bizonytalanság uralkodik a pénzpiacokon és a tőzsdéken a befektetőknek arra a félelmére, hogy lassul az amerikai gazdasági növekedés, az euróövezet adóssággondjai pedig nem enyhülnek. A G7-ek pénzügyminiszterei eredetileg szeptemberben terveztek együttes ülést.



Az olasz miniszterelnök azt mondta, hogy a megbeszélés célja közös terv kidolgozása a válság hatásainak leküzdésére. Silvio Berlusconi közölte azt is, hogy az olasz kormány elkezdi a reformokhoz, a kiegyensúlyozott költségvetés eléréséhez szükséges törvényi előkészületeket. Emiatt a kormány augusztusban nem megy szabadságra, és a parlament is dolgozni fog.



Az olasz kormányfő bejelentette, hogy már 2013-ban el akarják érni a kiegyensúlyozott költségvetést az eddig tervezett 2014 helyett, és alkotmányba foglalják az egyensúlyi költségvetési szabályt. Silvio Berlusconi arról is beszélt, hogy liberalizálást hajtanak végre eddig néhány zárt szektorban, és munkaerőpiaci reformot hajtanak végre.



Pici erősödés

Az euró erősödni kezdett a dollárhoz képest, a forint pedig a svájci frankkal szemben, miután uniós források szerint az Európai Központi Bank (EKB) azt közölte, hogy kész olasz kötvényeket vásárolni, ha Olaszország elkötelezi magát a gazdasági reformok mellett, csökkentve ezzel az ország államadósságát. Csütörtökön a kereskedők nagy csalódására az EKB portugál és ír kötvényeket vásárolt olasz és spanyol állampapírok helyett.

A befektetők most elsősorban Olaszországra és Spanyolországra figyelnek, attól tartanak ugyanis, hogy a két ország mentőcsomagért folyamodik. A svájci frank 249,52 forinton állt 18.55-kor a háromnegyed órával korábbi 254,15 forint után. Az euró 1,4153 dollárról 1,4271 dollárra erősödött.



Pánik a tőzsdéken

Egész nap a félelem irányította a tőzsdéket, miután egyértelművé vált, hogy a 2008-as válságnál is nagyobb a baj. New Yorkban a Dow Jones indexe a kezdeti erősödést követően ismét mínuszba fordult, annak ellenére, hogy az országban csökkent a munkanélküliség. Európában épp a valutaunió harmadik legnagyobb tagja, Olaszország imbolyog a csőd szélén. Komoly aggodalomra adhat okot, hogy pénteken délután fordulat következett be az olasz államkötvények piacán: először történt meg, hogy a 10 éves államkötvények hozama magasabb volt a hasonló spanyol államkötvények hozamánál.



A tőzsdei rettegés alapja, hogy a visszaesés miatt lefullad az európai és amerikai gazdaság, mert a lakosság visszafogja a kiadásait, hogy például a családi hitelt törlesszék. Ezért nem csak az értékpapírok, de az ipari részvények is zuhannak. Szakértők szerint megbecsülni sem lehet, hogy a folyamat mikor áll meg.



Javulást jósolt Obama

Barack Obama amerikai elnök üdvözölte a kedvező amerikai munkaerő-piaci jelentést pénteken, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további munkahelyek teremtésére van szükség és a foglalkoztatás további javulását jósolta. Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken kiadott jelentése szerint júliusban összesen 154 ezer (nettó 117 ezer) munkahely keletkezett az amerikai gazdaságban, s a munkanélküliségi ráta így 9,1 százalékra csökkent.



„Ennél jobb eredményt kell felmutatnunk. Kijutunk ebből. A dolgok jobbra fordulnak, és együtt jutunk el oda” – hangsúlyozta az elnök, aki egyúttal meghirdetett egy munkanélküli veteránok foglalkoztatását ösztönző programot. Az elnök az adósságplafonról folytatott megosztó tárgyalásokat, a japán föld- és tengerrengést, az arab országokban lezajlott felkeléseket és az európai adósságválságot említette meg a gazdasági növekedést gátló tényezők között.



Obama hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a nyári szünet után a kongresszus haladéktalanul meghozza az újabb munkahelyek teremtéséhez szükséges lépéseket, például azzal, hogy meghosszabbítja a munkáltatóknak nyújtott adókedvezményt. Obama szerint a stabil munkaerő-piaci javuláshoz „nem kétséges, némi időre van szükség”.

Ez már nem recesszió

A szakértők arra számítanak, hogy Amerika megpróbálja inflációba fojtani az adósságot. A mesterséges pénzrontással teszik olcsóbbá az exportot, amitől felpörögne a gazdaság. Ugyanezzel próbálkozik egyébként napok óta a svájci és japán jegybank is, kevés sikerrel, a dollár- és euróalapú befektetéseket ugyanis jellemzően ezekbe a valutákba menekítik a befektetők. Ezeknél nagyobb mértékben csak az arany árfolyama emelkedett. A brit jegybankelnök annyival kommentálta a tőzsde alakulását, hogy ideje recesszió helyett a világválság kifejezést használni.



(Fotók: Reuters)

(hírTV, MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.