Kína kezében a brazilok sorsa

A spanyol jobboldali napilap, az Elmundo csak szombaton hozta nyilvánosságra a három évvel elfogott egyik ETA-vezérnél talált érdekes dokumentum tartalmát. A brazil Estadao de Sao Paulo elemzése szerint az esetleges brazil válság megelőzése vagy megoldása elsősorban Kínán múlik.

2011. 08. 14. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmundo.es – Spanyolország

A 2008 májusában a franciaországi Bordeaux-ban elfogott Francisco Javier López Pena, „Thierry” lefoglalt számítógépén az alábbi dokumentumot találták a francia hatóságok. Az ETA akkori legfőbb politikai vezetője levelet kapott a franciaországi baszkok radikálisaitól (Iparretarrak), amelyben tudatták vele, hogy elégedetlenek az ETA apátiájával, ezért új fegyveres szervezetet akarnak létrehozni. A Vasco Press birtokába került iratok szerint az Ipar Euskal Herria (Északi Baszk Haza) létrehozása érdekében újra fegyveres harcba kezdenek. (Az említett terület magában foglalja a Franciaország baszk lakosságú megyéit – a szerk.) Az új szervezet újra felelevenítené a fegyveres akciókat „pedagógiai céllal, de nem nagy intenzitással”. Elképzeléseik szerint az ETA-tól eltérően ők nem illegalitásban, hanem „teljesen törvényesen” működnének. A spanyol digitális felület nem közölte, hogy azóta mi történt ezzel a tervezett fegyveres szervezettel.

Estadao.com.br – Brazília

Ricardo Lacerda, a fúziókkal és cégvásárlásokkal foglalkozó egyik brazil cég, a BR Partners vezetője szerint is, ha Kínára is átterjed az Egyesült Államokból elindult és már az Európai Uniót eddig is nagyon meggyötrő válság, akkor Brazília sem ússza meg szárazon. A befektetők azért vonták le ezt a következtetést, mert a Lehman Brothers 2008-as csődje után egyre nagyobb mértékben növelte Kínában befektetéseit. A kínai import étvágya biztosította a brazil gazdaság növekedésének védelmét az akkori globális recesszió közben is, és megvédte kedvezőtlen hatásaitól. Az utóbbi három évben ugyanis Kína a legnagyobb külföldi kereskedelmi partnere lett Brazíliának, és újabb nagyszabású befektetéseket jelentett be.

Brazília kiszolgáltatottsága, függése csak nőtt ebben az időszakban Kínától, és egyre több lett a kínai beszállító is. 2008-ban még csak a brazil kivitel 6,7 százalékát vette fel Kína, de idén ez az arány már 17 százalékra ugrott. Ez annyit jelent, hogy ha a kínai hitel befagy, akkor a brazil ipar is leáll. A szakértők szerint egyelőre arra számítanak, hogy fokozatosan lassul a kínai ipar, és nem lesz annyi nyersanyagra szüksége. Ebben az esetben Brazíliában esik a reálárfolyam, és meglódul az infláció is. A helyzet kivédése érdekében a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) a héten tanácskozott az ebből eredő veszélyek közös kivédésének lehetőségeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.