Közpénzen is él a drogbáró

Brazília első elnöknője, Dilma Rousseff lemondatta a védelmi tárca vezetőjét, aki mintha szándékosan akarta volna „kihúzni a gyufát”. A mexikói Excélsior című lap föltette a kérdést az oktatási tárca vezetőjének, hogy miért utal közpénzt még mindig az egyik drogbárónak?

2011. 08. 05. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó – excelsior.com.mx

Servando Gómez Martínez, fedőnevén „La Tuta” az egyik új drogkartell, az egyáltalán nem jámbor hittérítéssel foglalkozó „Templomos Lovagok” vezetője, de közben az oktatási minisztérium még mindig utalja neki a bérét. A 11 éve ellenzékbe szorult egykori állampárt, a PRI képviselői ezért feltették a kényelmetlen kérdést az oktatási miniszternek, hogy bár már tavaly kitudódott ez a tény, miért folyósítják neki még mindig a bérét – havonta 8160 pezót? A képviselők annyiban segítették a miniszteri válaszadást, hogy utánajártak a már csak névleg oktatási dolgozónak. A PGR, a mexikói főügyészség adatai szerint La Tuta előbb általános iskolában tanított, aztán földet művelt, de évek óta drogkereskedéssel foglalkozik.

Brazília – folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobraziliense.com.br

Dilma Rousseff, Brazília első elnöknője távozásra szólította posztjáról a védelmi minisztert, Nelson Jobimot. Elemzők is felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy a döntés nyomán Dilma nyolc hónap alatt már a harmadik fontos miniszterétől vált meg. Nelson Jobim a volt elnök, Fernando Henrique Cardoso (1994-2002) 80. születésnapján amiatt háborgott, hogy „idiótákkal kell együtt dolgoznia”. Akkor még kimagyarázta magát, de az utóbbi hetekben többször mintha szándékosan is tett volna megjegyzéseket a kormány tagjaira, főleg a nőkre. A múlt héten például egy hosszú lapinterjúban elárulta, hogy tavaly októberben nem is Dilmára, hanem legfőbb ellenfelére, José Serrára szavazott az elnökválasztásokon.

Az elnöknő az e heti egyik új interjúban olvasott újabb sértő megjegyzések után döntött, és telefonon közölte vele, hogy vagy magától mond le, vagy ő küldi el. A 65 éves és négy éve a tárcát irányító Jobim végül beadta lemondását. De előtte azzal védekezett még, hogy valakik intrikákat szőttek ellene.

Utódja Celso Amorim, az előző külügyminiszter lesz. A hadsereg azonban máris reagált, és nemtetszéssel fogadta a körükben nagyon is népszerű miniszter leváltását. Elemzők többek között azzal magyarázták a kormánytag kifejezetten furcsa viselkedését, hogy nehezen viselte a háttérbe szorult szerepet, mert a kormányban alig kérték ki a tanácsát. Mások viszont arra emlékeztettek, hogy Rousseff és Jobim viszonya az előd, Luiz Inácio „Lula” da Silva (2002-2010) idején sem volt éppen felhőtlen.

Jobim távozásával már a harmadik fontos kormánytag távozott António Palocci, a gazdasági csúcsszerv, a Casa Civil volt vezetője júniusban, egy hónappal később pedig és Alfredo Nascimento, a közlekedési tárca vezetője személyében. A két utóbbi miniszter korrupciós esetek miatt mondott le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.